Vakgebied

Duurzaamheid
Innovatie
Storytelling
Persoonlijk leiderschap
Plastic
Campagne voeren
Activisme
Expedities

Thema's

Leiderschap
Ondernemerschap
Duurzaamheid & Klimaat

In te huren als

Spreker

Talen

Nederlands
Engels

Tarief

Vanaf € 2.500

Biografie

Biografie

Merijn Tinga is bioloog en kunstenaar maar is beter bekend als de Plastic Soup Surfer. Hij surfte de Noordzee over op een board van plastic flesjes om statiegeld ingevoerd te krijgen. Daarmee haalde hij 60k handtekeningen op en wist hij een motie aangenomen te krijgen in het kabinet. Deze zogenoemde ‘plastic soup surfer petitiemotie’ is nu de basis van het statiegeld-beleid. Hij peddelde de rivier de Rijn af; 1000km van de bron naar de monding om vervolgens met gerechtsdeurwaarders het plastic flesjes die hij vond ‘terug’ te brengen naar de directeuren van de frisdrank-maatschappijen en supermarkten.

Binnen duurzaamheid eist het plastic afvalprobleem op dit moment alle aandacht op. In tegenstelling tot de abstracte milieuproblemen is plastic tastbaar. Plastic is alomtegenwoordig. Het heeft onze maatschappij veel gebracht maar tegelijk is het is de katalysator achter onze wegwerpcultuur en daarmee de tegenhanger van duurzaamheid. Hoe moeten we verder? Wat kunnen we zelf doen? Plastic is tastbaar. Dat maakt onze keuzes zichtbaar. Daar ligt de hoop tot verdere actie.

Zijn verhaal laat zien hoe je als eenling het verschil kunt maken. Aan de hand van zijn avonturen en expedities neemt hij je mee langs de vele positieve en negatieve facetten van dit materiaal waar we als maatschappij niet meer zonder kunnen. Hij toont hoe je veranderingen teweeg kan brengen op hoog niveau door slim te prikken maar ook wat jij zelf kunt doen.

Het is een gedegen en genuanceerd verhaal dat je laat tintelen van inspiratie en hoop. De tastbaarheid van plastic als het handvat tot breed deelbaar duurzaam gedrag.

Merijn Tinga is columnist, vlogger, maakte verschillende documentaires over de rol van plastic in onze maatschappij en zit in de jury van de Trouw Duurzame Top 100.

Lees meer
One man can make a difference and every man should try
Advies nodig Blok Team SH

Advies
nodig?

De juiste spreker boeken of invulling van je event kiezen kan een uitdaging zijn. Hierover denken we graag persoonlijk met je mee. Neem vrijblijvend contact op voor advies, óók als je nog in de oriënterende fase zit.

Contact opnemen

Nieuws

Bekijk meer