1. ...
  Meer dan 1050 referenties
 2. ...
  Altijd de perfecte match
 3. ...
  Offerte binnen 24 uur
 4. ...
  Creatieve (online) concepten

Spreker

Merijn Tinga

Spreker Merijn Tinga is een expert op gebied van plastic. Hij spreekt over plastic, duurzaamheid, innovatie, activisme, campagne voeren, storytelling en persoonlijk leiderschap. Als de Plastic Soup Surfer onderneemt Merijn acties om aandacht te vragen voor de problemen die veroorzaakt worden door zwerfvuil. Daarnaast heeft hij de documentaire ‘De Plastic Paradox’ gemaakt. Deze documentaire gaat over zijn expeditie om de wereld plasticvrij te maken. Merijn Tinga is te boeken als spreker bij het Sprekershuys.

...Merijn Tinga

Over Merijn Tinga

Spreker Merijn Tinga is bioloog, columnist, vlogger en kunstenaar. Hij staat bekend als de Plastic Soup Surfer. Hij surfte de Noordzee over op een board van plastic flesjes om statiegeld ingevoerd te krijgen. Daarmee haalde hij 60 duizend handtekeningen op. Met deze handtekeningen wist Merijn een motie aangenomen te krijgen in het kabinet. Deze motie is nu de basis van het statiegeldbeleid. In 2021 verscheen zijn boek Plastic Soup Surfer, waarin hij lezers meeneemt in zijn opmerkelijke reis. Zijn verhaal, vol hoogte- en dieptepunten, toont aan dat iedereen het verschil kan maken.


De rol van plastic

Binnen duurzaamheid eist het plastic afvalprobleem op dit moment alle aandacht op. In tegenstelling tot de abstracte milieuproblemen is plastic tastbaar. Plastic is alomtegenwoordig. Het heeft onze maatschappij veel gebracht maar tegelijk is het is de katalysator achter onze wegwerpcultuur en daarmee de tegenhanger van duurzaamheid. Hoe moeten we verder? Wat kunnen we zelf doen? Plastic is tastbaar. Dat maakt onze keuzes zichtbaar. Daar ligt de hoop tot verdere actie.


Plastic Soup Surfer

Merijn Tinga woont en werkt in Leiden. Hij studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Leiden. In 2014 begon Merijn zijn eigen atelier, hier maakte hij zijn eerste kitesurfboard van verzamelde plastic afval. Met zijn kitesurfboard surfte hij als de Plastic Soup Surfer 350 kilometer langs de Nederlandse en Belgische kust om aandacht te vragen voor het zwerfafval op zee. Merijn maakte verschillende documentaires over de rol van plastic in onze maatschappij en zit in de jury van de Trouw Duurzame Top 100. Hij houdt zich vooral bezig met het beïnvloeden van beleidsmakers, consumenten en bedrijven. Het verhaal van Merijn toont aan dat je succesvol stappen kan zetten die passen bij je eigen waarden of die van het bedrijf.


Merijn als spreker

Spreker Merijn Tinga neemt het publiek mee aan de hand van zijn expedities en campagnes. Ook beantwoord hij inhoudelijke vragen over plastic recycling en vervuiling met betrekking tot de consument, politiek of het bedrijfsniveau. Het is een gedegen en genuanceerd verhaal dat je laat tintelen van inspiratie en hoop. De tastbaarheid van plastic als het handvat tot breed deelbaar duurzaam gedrag.


Statiegeld op flesjes

De Plastic Soup Surfer is medeverantwoordelijk voor de recente doorbraken voor statiegeld op kleine plastic flesjes en blikjes! Na een jarenlange stijd, leveren deze ontwikkelingen een grote winst op voor de natuur.


Boek Merijn Tinga bij het Sprekershuys!

Merijn Tinga is te boeken als spreker bij het Sprekershuys. Hij spreekt over plastic, duurzaamheid, innovatie, activisme, campagne voeren, storytelling en persoonlijk leiderschap. Op deze pagina kun je onder de kop 'Sessies' meer informatie vinden over de verschillende mogelijkheden.


Spreker Merijn Tinga boeken voor jouw evenement? Neem hier contact met ons op!

...

Daarom kies je voor Sprekershuys

 • ...Ruim 10 jaar ervaring
 • ...Creatieve (online) concepten
 • ...Offerte binnen 24 uur
 • ...Eigen Content Studio
...Vraag offerte aan

Thema's

Duurzaamheid & Klimaat, Leiderschap & Strategie, Ondernemerschap

Expertise

Innovation, Activism , Personal leadership, Storytelling, Expeditions, Running campaigns, Plastic

In te huren als

 • Spreker

Tariefindicatie

€2950

Sessies

Dagvoorzitterschap hele dag
Lezing Plastic Soup Surfer: “Plastic Smart” Alleen ga je sneller, samen kom je verder

Plastic Smart’ is het opmerkelijk reisverslag van een persoon die besluit actie te ondernemen. Een avontuurlijke reis die uitmondt in een strijd tegen een heel systeem.

Plastic is alomtegenwoordig. We worden ermee overspoeld. We drinken, eten en ademen plastic. En mocht je je duurzaam inzetten door het thuis te scheiden is het maar de vraag of het gerecycled wordt. Er is iets fundamenteel mis in onze omgang met plastic.

Een paar jaar geleden hadden we nog geen enkele aandacht voor dit materiaal. In heel korte tijd wordt het nu verboden, verminderd en vervangen. Hoe is plastic zo duivels geworden? Welke rol speelt het in onze wegwerpcultuur? En hoe kan de ‘plastic soep’ de aanjager worden van de omslag naar een volledig duurzame wereld.

Met spannende surfexpedities en plastic-campagnes als rode draad neemt Merijn ons op sleeptouw. Van stormen op zee tot achter de schermen van politiek en bedrijfsleven. Een avontuur dat begint met een recordpoging op een eigenhandig gemaakt surfboard van aangespoeld plastic en zich ontwikkelt tot invloedrijke campagnes en geslepen gelobby voor maatregelen waarmee we allemaal in ons dagelijks leven te maken krijgen. Het is een hoopvol verhaal dat toont dat je ook als eenling verschil kunt maken.

Lezing Multimedia storytelling met video

Afwisselende persoonlijke presentatie over de rol van plastic in onze maatschappij. De verhaallijn zijn de avontuurlijke surf-expedities en campagnes die hem tot in de directiekamers en de Tweede Kamer brengen om daar het verschil te maken. Dit verhaal is een opmaat tot aan antwoord op de vraag wat jijzelf kan doen - afhankelijk van de wensen - als bedrijf of individu.

Uit ervaring is gebleken dat er na de presentatie veel vragen leven - juist omdat plastic zo alomtegenwoordig is in ons bestaan - waarvoor ruimte kan worden geboden.

...
Inleiding documentaire ‘From Source to Sea’

De 1000km expeditie van de Plastic Soup Surfer de rivier de Rijn af op een board gemaakt van plastic flesjes. Op zijn tocht de Rijn komt hij zichzelf tegen fysiek maar ook in zijn overtuiging. Een veelzijdige film die middels interviews met specialisten het verhaal van de plastic vervuiling verteld. Meermalen uitgezonden door National Geographic Channel.

...
Lezing Multimedia storytelling & interactieve quiz

De multimedia presentatie zoals in de korte versie wordt halverwege onderbroken door een prikkelende quiz waarin de aanwezigen via mentimeter of met handopsteken bijvoorbeeld een competitie aangaan in hun kennis rond plastic. Persoonlijke vragen, grappige weetjes en nieuwe invalshoeken komen terug in de vragen.

...
Theater presentatie met fragmenten uit diverse films en interactieve momenten

In deze presentatie van de Plastic Soup Surfer gaat om de vraag ‘hoe kan ik als individu verschil maken’. Het vertelt het verhaal van de Plastic Soup Surfer en hoe deze aan invloed wint middels zijn expedities en campagnes. Het gebruikt langere fragmenten - de schurende, persoonlijke en moeilijke passages - uit de 4 documentaires die zijn gemaakt aan de hand van de campagnes en expedities (de laatste twee ook uitgezonden door National Geographic)

Het spoort de toehoorder bij zichzelf te rade te gaan; wat zijn je kernwaarden en hoe handel je ernaar.

...
Lezing Merijn Tinga

Beeldend kunstenaar Merijn Tinga onderneemt als Plastic Soup Surfer spectaculaire acties om aandacht te vragen voor de problemen die veroorzaakt worden door plastic zwerfafval. Merijn houdt zich vooral bezig met het beïnvloeden van beleidsmakers, consumenten en bedrijven. Met zijn uniek in de wereld opgestelde ‘desbewustzijnsexploot’ wijst hij de CEO’s van de verpakkende industrie op hun verantwoordelijkheid in deze milieuramp. Het verhaal van Merijn Tinga toont dat je succesvol stappen kan zetten die passen bij je eigen (duurzame) waarden of die van het bedrijf. Hij neemt de toeschouwers mee aan de hand van zijn expedities en campagnes. Maar ook door inhoudelijke vragen over plastic recycling en vervuiling met betrekking tot de consument, politiek of bedrijfsniveau. Het resultaat is dat mensen met hernieuwde energie en inspiratie hun eigen gangen nagaan. De urgentie voelen en zien dat er mogelijkheden zijn. Het begint bij jezelf. Jij kan verschil maken. Onderwerpen waar Merijn Tinga over spreekt – Plastic vervuiling – Campagnes en expedities (storytelling) als middel om de boodschap onder de aandacht te krijgen – Concrete haalbare stappen en maatregelen om tot preventie van plastic vervuiling te komen

...
Webinar Merijn Tinga

De aanpak van de Coronacrisis toont dat de mens prima in staat is korte termijn individuele vrijheid af te wegen tegen langer termijn collectieve vrijheid. Precies deze waarden zijn de kern achter duurzaamheid. Met de inspirerende expedities en campagnes als rode draad laat de Plastic Soup Surfer hoe je als eenling verschil kunt maken en hoe systeemverandering er in de politiek en bedrijfsleven uit ziet. Het feit dat plastic tastbaar en zichtbaar is biedt daarbij enorme kansen en hoop om tot een gedragsverandering te komen. De sociale norm moet verschuiven. De Coronacrisis toont hoe.

Dit webinar is een product voor bedrijven en organisaties. U kunt dit webinar bijvoorbeeld inzetten om uw medewerkers te inspireren of als verfrissend onderdeel van uw eigen online summit of online seminar. De vaste stukjes video van de spectaculaire expedities en opmerkelijke confronterende campagnes worden voor naargelang de vraag op maat voor u gemaakt. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden.

One man can make a difference and every man should try
...

Vragen aan Merijn Tinga - Plastic Soup Surfer

...

Hoe vraag je STAP-budget aan?

Advies nodig of een spreker boeken? Wij helpen je graag!

Neem vrijblijvend contact op met een van onze verbinders.