Spreker
Spreker Merijn Tinga voert al 10 jaar campagne tegen plastic vervuiling. Hij spreekt over plastic, duurzaamheid, innovatie, activisme, campagne voeren, storytelling en persoonlijk leiderschap. Als de Plastic Soup Surfer onderneemt Merijn acties om aandacht te vragen voor de problemen die veroorzaakt worden door zwerfvuil. Daarnaast heeft hij de documentaire ‘De Plastic Paradox’ gemaakt. Deze documentaire gaat over zijn expeditie om de wereld plasticvrij te maken. Merijn Tinga is te boeken als spreker bij het Sprekershuys.
Merijn Tinga (Leeuwarden, 31 oktober 1972) is Bioloog, surfer en milieu-activist.
Merijn Tinga windsurfte 1800 kilometer van Oslo naar London op een surfboard van gerecycled materiaal. Hij bracht Engelse zwerfflesjes uit Zweden terug naar de Britse minister van milieu. Dit is slechts een van zijn vele expedities waarin hij een fysieke uitdaging combineert met het aanjagen van verandering. Zijn verhaal is verrassend en hij weet het met humor te brengen.
Merijn die bekend staat als de Plastic Soup Surfer toont dat je niet bij de pakken neer moet zitten. Hoe ga je om met tegenslagen? Hoe motiveer je jezelf? Hoe zet je positieve verandering in gang? Wat kan jijzelf doen en waarom is dat belangrijk? De spectaculaire surf expedities zijn de rode draad in zijn verhaal. Hij toont dat je als eenling wel degelijk verschil kunt maken.
Als verwoed kitesurfer ergert Tinga zich aan al het plastic afval dat hij om zich heen ziet drijven, als bioloog is hij bekend met de schadelijke effecten op het zeeleven. In 2014 besluit hij 2014 kunst en activisme te combineren: hij noemt zich The Plastic Soup Surfer, vervaardigt in zijn atelier zijn eerste plastic soup board van plastic zwerfafval en kitesurft 350 kilometer langs de Nederlandse en Belgische kust om aandacht te vragen voor het probleem.
Als Plastic Soup Surfer richt hij zich sindsdien op het stoppen van vervuiling door plastic afval, de oorzaak van de plastic soep. Zijn kitesurf- en sup-expedities hebben bijgedragen aan de invoering van statiegeld op kleine plastic flesjes (1 juli 2021) en blikjes (eind 2022). Ook wist hij met tienduizenden foto’s, verzameld met een app, de verkoop van producten te beëindigen die tot veel plastic zwerfafval leiden. Hij is de eerste die daarvoor een desbewustheidsexploot inzette, een juridisch document dat hij door een deurwaarder liet overhandigen aan CEO's van winkelketens, frisdrank- en snoepfabrikanten.
Tinga is jurylid voor de Trouw Duurzame Top 100. Hij schreef van vijf jaar lang iedere zaterdag een column in het Leidsch Dagblad.
Naast presentaties geeft Merijn workshops met als uitgangspunt de duurzame verandering binnen jouw bedrijf. De presentaties of workshops kunnen worden aangeboden in combinatie met het boek, films of documentaires over de ‘Plastic Soup Surfer expedities’ . De invoering van herbruikbare koffiebekers op kantoren is op dit moment bijvoorbeeld een concrete casus waarin Merijn kan ondersteunen.
Merijn voert inmiddels 10 jaar campagne tegen plastic vervuiling. Hij is van oorsprong bioloog en heeft veel kennis en ervaring met plastic recycling, de innovaties, politiek en wetenschap en is zodanig ook in te zetten als dagvoorzitter.
Merijn is flexibel in zijn verhaal. In overleg past hij de presentatie en de ‘call to action’ aan naar de wensen van de opdrachtgever.
Merijn voert inmiddels 10 jaar campagne tegen plastic vervuiling. Hij is van oorsprong bioloog en heeft veel kennis en ervaring met plastic recycling, de innovaties, politiek en wetenschap en is zodanig ook in te zetten als dagvoorzitter.
Merijn Tinga is te boeken als spreker bij het Sprekershuys. Hij spreekt over plastic, duurzaamheid, innovatie, activisme, campagne voeren, storytelling en persoonlijk leiderschap. Op deze pagina kun je onder de kop 'Sessies' meer informatie vinden over de verschillende mogelijkheden.
Spreker Merijn Tinga boeken voor jouw evenement? Neem hier contact met ons op!
Innovatie, Activisme, Persoonlijk leiderschap, Storytelling, Expedities, Campagne voeren, Plastic
€2950
Merijn voert inmiddels 10 jaar campagne tegen plastic vervuiling. Hij is van oorsprong bioloog en heeft veel kennis en ervaring met plastic recycling, de innovaties, politiek en wetenschap en is zodanig ook in te zetten als dagvoorzitter.
Plastic Smart’ is het opmerkelijk reisverslag van een persoon die besluit actie te ondernemen. Een avontuurlijke reis die uitmondt in een strijd tegen een heel systeem.
Plastic is alomtegenwoordig. We worden ermee overspoeld. We drinken, eten en ademen plastic. En mocht je je duurzaam inzetten door het thuis te scheiden is het maar de vraag of het gerecycled wordt. Er is iets fundamenteel mis in onze omgang met plastic.
Een paar jaar geleden hadden we nog geen enkele aandacht voor dit materiaal. In heel korte tijd wordt het nu verboden, verminderd en vervangen. Hoe is plastic zo duivels geworden? Welke rol speelt het in onze wegwerpcultuur? En hoe kan de ‘plastic soep’ de aanjager worden van de omslag naar een volledig duurzame wereld.
Met spannende surfexpedities en plastic-campagnes als rode draad neemt Merijn ons op sleeptouw. Van stormen op zee tot achter de schermen van politiek en bedrijfsleven. Een avontuur dat begint met een recordpoging op een eigenhandig gemaakt surfboard van aangespoeld plastic en zich ontwikkelt tot invloedrijke campagnes en geslepen gelobby voor maatregelen waarmee we allemaal in ons dagelijks leven te maken krijgen. Het is een hoopvol verhaal dat toont dat je ook als eenling verschil kunt maken.
Afwisselende persoonlijke presentatie over de rol van plastic in onze maatschappij. De verhaallijn zijn de avontuurlijke surf-expedities en campagnes die hem tot in de directiekamers en de Tweede Kamer brengen om daar het verschil te maken. Dit verhaal is een opmaat tot aan antwoord op de vraag wat jijzelf kan doen - afhankelijk van de wensen - als bedrijf of individu.
Uit ervaring is gebleken dat er na de presentatie veel vragen leven - juist omdat plastic zo alomtegenwoordig is in ons bestaan - waarvoor ruimte kan worden geboden.
De 1000km expeditie van de Plastic Soup Surfer de rivier de Rijn af op een board gemaakt van plastic flesjes. Op zijn tocht de Rijn komt hij zichzelf tegen fysiek maar ook in zijn overtuiging. Een veelzijdige film die middels interviews met specialisten het verhaal van de plastic vervuiling verteld. Meermalen uitgezonden door National Geographic Channel.
De multimedia presentatie zoals in de korte versie wordt halverwege onderbroken door een prikkelende quiz waarin de aanwezigen via mentimeter of met handopsteken bijvoorbeeld een competitie aangaan in hun kennis rond plastic. Persoonlijke vragen, grappige weetjes en nieuwe invalshoeken komen terug in de vragen.
In deze presentatie van de Plastic Soup Surfer gaat om de vraag ‘hoe kan ik als individu verschil maken’. Het vertelt het verhaal van de Plastic Soup Surfer en hoe deze aan invloed wint middels zijn expedities en campagnes. Het gebruikt langere fragmenten - de schurende, persoonlijke en moeilijke passages - uit de 4 documentaires die zijn gemaakt aan de hand van de campagnes en expedities (de laatste twee ook uitgezonden door National Geographic)
Het spoort de toehoorder bij zichzelf te rade te gaan; wat zijn je kernwaarden en hoe handel je ernaar.
Beeldend kunstenaar Merijn Tinga onderneemt als Plastic Soup Surfer spectaculaire acties om aandacht te vragen voor de problemen die veroorzaakt worden door plastic zwerfafval. Merijn houdt zich vooral bezig met het beïnvloeden van beleidsmakers, consumenten en bedrijven. Met zijn uniek in de wereld opgestelde ‘desbewustzijnsexploot’ wijst hij de CEO’s van de verpakkende industrie op hun verantwoordelijkheid in deze milieuramp. Het verhaal van Merijn Tinga toont dat je succesvol stappen kan zetten die passen bij je eigen (duurzame) waarden of die van het bedrijf. Hij neemt de toeschouwers mee aan de hand van zijn expedities en campagnes. Maar ook door inhoudelijke vragen over plastic recycling en vervuiling met betrekking tot de consument, politiek of bedrijfsniveau. Het resultaat is dat mensen met hernieuwde energie en inspiratie hun eigen gangen nagaan. De urgentie voelen en zien dat er mogelijkheden zijn. Het begint bij jezelf. Jij kan verschil maken. Onderwerpen waar Merijn Tinga over spreekt – Plastic vervuiling – Campagnes en expedities (storytelling) als middel om de boodschap onder de aandacht te krijgen – Concrete haalbare stappen en maatregelen om tot preventie van plastic vervuiling te komen
De aanpak van de Coronacrisis toont dat de mens prima in staat is korte termijn individuele vrijheid af te wegen tegen langer termijn collectieve vrijheid. Precies deze waarden zijn de kern achter duurzaamheid. Met de inspirerende expedities en campagnes als rode draad laat de Plastic Soup Surfer hoe je als eenling verschil kunt maken en hoe systeemverandering er in de politiek en bedrijfsleven uit ziet. Het feit dat plastic tastbaar en zichtbaar is biedt daarbij enorme kansen en hoop om tot een gedragsverandering te komen. De sociale norm moet verschuiven. De Coronacrisis toont hoe.
Dit webinar is een product voor bedrijven en organisaties. U kunt dit webinar bijvoorbeeld inzetten om uw medewerkers te inspireren of als verfrissend onderdeel van uw eigen online summit of online seminar. De vaste stukjes video van de spectaculaire expedities en opmerkelijke confronterende campagnes worden voor naargelang de vraag op maat voor u gemaakt. Neem gerust contact op voor de mogelijkheden.
Neem vrijblijvend contact op met een van onze verbinders.