8 gebieden waar onvoldoende aandacht naar uit gaat

Maartje IJzerman

Maartje IJzerman

Eva Brouwer presenteert in paars rode blazer

Eva is historica en journaliste. Ze was 10 jaar het gezicht van RTV Utrecht, waar ze het nieuws en andere programma's op televisie presenteert. Op haar 16e begon ze als presentator bij Stadsradio Rotterdam en ze groeide uit tot een veelgevraagd dagvoorzitter. Ze verkozen tot beste vrouwelijk talent bij de verkiezing Dagvoorzitter van het Jaar.

''Al op de middelbare school stond ik in een lange jurk op het podium van de aula de muziekavond aan elkaar te praten. ''

Het is inmiddels een jaarlijks terugkerende discussie, waarom zijn er minder vrouwen in televisietalkshows dan mannen? Ze zijn er gewoon niet, zegt presentator Jeroen Pauw. En wat je ook vaak hoort, ze willen zelf niet. Dat laatste herken ik ook uit de praktijk. Op de redactie van RTV Utrecht maak ik me er hard voor dat er ook genoeg vrouwen op onze zender te zien en te horen zijn. Maar het is lastiger dan je denkt. Vaak durven ze niet of duwen ze iemand anders naar voren. Waar een man direct de uitnodiging aanneemt en vervolgens pas vraagt: “waar gaat het eigenlijk over?”, zal de vrouw eerder zeggen dat ze toch echt geen specialist is.

Ik ben zelf een vrouw die zich wel goed kan presenteren en het ook leuk vindt om te doen, ik heb er tenslotte mijn beroep van gemaakt. Al op de middelbare school stond ik in een lange jurk op het podium van de aula de muziekavond aan elkaar te praten. En oh, wat heb ik vaak stomme dingen gezegd! Grappen die totaal in het water vallen *krekelgeluid*, uitgegleden op het podium, en live op tv een black-out. Ik heb dus zeker zelf ervaren wat er allemaal mis kan gaan tijdens het presenteren, maar dat weerhoudt me er niet van. Ik heb ook prachtige momenten meegemaakt, bijvoorbeeld als dagvoorzitter: het publiek dat in een deuk ligt, een ontroerend interview en een tevreden opdrachtgever, omdat de boodschap tijdens een live evenement is overgekomen.

Ik wil vrouwen oproepen om wél ja te zeggen, als ze gevraagd worden voor die presentatie. Voor televisie, maar ook voor je collega’s, voor publiek of in een online filmpje. Het is zonde dat de kennis die je bezit niet gezien wordt! En ik wil je helpen. Want natuurlijk zijn er tips en tricks die maken dat je zelfverzekerder je presentatie kunt houden. Ik ben bezig met een online programma waarin ik vrouwen wil leren zichzelf te presenteren. Daarvoor wil ik graag weten waar jij behoefte aan hebt! Laat het me weten in deze kortste enquete ooit en maak kans op gratis deelname aan mijn aanstaande presentatiecursus. Dank voor je hulp, en jij bedankt dat je straks je verhaal durft te delen!

Geschreven door huysgenoot Eva Brouwer