Before They Pass Away – Jimmy Nelson

Maartje IJzerman

Maartje IJzerman

Jimmy Nelson in bos met vier jongens met witte verf op hun huid en rood gekleurde neus

Al meer dan 30 jaar werkt Jimmy als fotograaf. Op 16-jarige leeftijd werd per ongeluk de verkeerde medicatie voorgeschreven waardoor hij ’s nachts al zijn haar verloor.

De zoektocht van Jimmy Nelson

Graag presenteren we huysgenoot Jimmy Nelson! Eigenlijk hoeven we Jimmy niet voor te stellen aangezien zijn foto’s wereldberoemd zijn. Dit zijn voornamelijk romantische portretten van inheemse volkeren, gebundeld in het fotoboek ‘Before They Pass Away’ die de waarde van het cultureel erfgoed vastleggen. Zijn spectaculaire verhalen vertelt hij tijdens zijn lezingen. De beelden die hij laat zien maken veel indruk, Jimmy stuurt daarnaast aan op de boodschap om naar elkaar te luisteren en communicatie centraal te stellen.

Al meer dan 30 jaar werkt Jimmy als fotograaf. Op 16-jarige leeftijd werd per ongeluk de verkeerde medicatie voorgeschreven waardoor hij ’s nachts al zijn haar verloor. Op de Jezuïeten kostschool werd zijn kaalheid verward met een teken van onhandige rebellie. Daardoor voelde hij zich sociaal geïsoleerd. Vervolgens begon Jimmy onbewust aan zijn zoektocht naar een plek waar hij zich comfortabel voelde. Op 18 jarige leeftijd was zijn keuze Tibet, waar volgens zijn naïeve en romantische onderzoek alle jonge mannen kaal werden. Dit was de katalysator voor zijn eindeloze reeks van een wereldwijde zwerftocht tot op de dag van vandaag.

Met deze onvermijdelijke zoektocht naar zichzelf, ontdekte hij ’s werelds meest eclectische verscheidende volkeren met eigen culturen, uiterlijk en talen. Hij besloot om hulde te brengen aan de volkeren door mensen te fotograferen die hij op zijn reizen ontmoette. Zijn werk wordt gekenmerkt door zijn romantische, iconische en feestelijke stijl, die aanvankelijk zijn gebundeld in zijn eerste boek ‘Before They Pass Away’.

Sinds 2016 heeft Jimmy 7 nieuwe reizen gemaakt. Dit is het begin van een nieuw boek, dat zal worden gepubliceerd in het najaar van 2018. Voor dit boek is Jimmy van plan om 35 unieke inheemse culturen te bezoeken van over de hele wereld. Van de noordelijke regionen van Siberië met de Khanys rendierherders tot de diepe jungle van de Amazone met de Pataxo. Van de Himalaya met de Laylap in Bhutan tot de laatst verbonden buitenposten van Afrika met de Munari in het geïsoleerde Zuid-Soedan.

Jimmy zal niet alleen fotografen, de volkeren zullen ook worden gefilmd en geïnterviewd om hun ethisch cultureel erfgoed te vieren. Voordat wordt begonnen aan deel II van de reis wordt er diepgaand onderzoek gedaan naar een etnografische discussie over de blijvende waarde en het belang van deze kostbare culturen.