Huysgenoot Danny Mekic over huidige ontwikkelingen maar ook over zijn missie, zijn wens en meer!

Maartje IJzerman

Maartje IJzerman

Danny Mekic poserend in pak

We maken in dit interview nader kennis met Danny Mekić! Danny is naast ondernemer, internet-,innovatie- en technologie-expert, jurist, ondernemer ook spreker en dagvoorzitter. Lees snel meer over Danny in dit interview!

''Er is niets mooiers dan andere mensen te mogen inspireren over mijn vakgebied.''

Wat is voor jou het mooiste aan jouw vak als spreker en dagvoorzitter?

Als spreker heb je de kans om het leven van je publiek voor altijd te veranderen. Door ze met jouw energie en nieuwe kennis en inzichten op pad te sturen. Door de juiste vragen te stellen, die soms nog weken of maanden later door hun hoofd blijven spoken, maar ook alle vragen die ze over technologie, innovatie en ondernemerschap hebben te beantwoorden.
Artsen te laten zien hoe technologie hun vakgebied verandert. Docenten te helpen computers te gebruiken in hun lessen. Agrariërs te laten zien dat we in Nederland voorop lopen met technologie op de boerderij, en dat we dat veel meer als exportproduct zouden moeten zien. Ondernemers te helpen bij hun online marketing en het gebruik van sociale media. Ik kan ook erg genieten van de reacties na een lezing. Laatst ontving ik een e-mail van een jongen die 8 jaar geleden een lezing van mij had bijgewoond en nu alsnog heeft besloten om te gaan ondernemen. Zo’n e-mail geeft me zoveel energie dat ik weer zin heb om de volgende 100 lezingen te geven.

Als dagvoorzitter sla je de brug tussen het podium en het publiek. Je hebt de fantastische taak om de sprekers te laten stralen, en ze te helpen zo dicht mogelijk bij het publiek te komen. Door ze warm aan te kondigen, de beste lezing ooit te laten geven, maar ook achteraf de juiste vragen te (laten) stellen zodat hun verhaal écht relevant wordt. Je zorgt voor het cadeaupapier en een mooi strikje om ieder cadeautje dat voor het publiek op het programma staat, een bescheiden maar hele dankbare taak.

Wat is jouw missie?
In mijn werk help ik mensen en organisaties om de toekomst vorm te geven met gebruik van de laatste technologieën. Dat gaat over meer dan bits en bytes: wat is er gaande in de wereld? Hebben we over 20 jaar nog wel fysieke winkels? Wie gaan de strijd winnen: startups of grote beursgenoteerde bedrijven? Hoe bewaken we onze privacy? Hoe ziet de toekomst van de gezondheidszorg, of bijvoorbeeld het onderwijs er uit?

Wat wordt de volgende grote ontwikkeling in jouw vakgebied?
Technologie verdwijnt door de lage kosten en verfijnde innovaties op de achtergrond. Steeds vaker worden onze bewegingen en gedragingen geregistreerd zonder dat we het doorhebben, denk aan de Smart City. Maar ook de massale opkomst van Big Data. Het registreren, verzamelen en opslaan van informatie is zo goedkoop geworden, dat het loont om dat ook massaal te doen. De grote vraag is alleen: wat doen we met al die informatie? Hoe begin je als ondernemer of organisatie met het gebruiken van big data? Ook Kunstmatige Intelligentie ondergaat een razendsnelle ontwikkeling, zelfs voor de grootste bedrijven een abracadabra-verschijnsel. Dit soort technologische ontwikkelingen zorgen ervoor dat we de wereld opnieuw uit kunnen vinden. Veiligere auto’s, een goedkopere en effectievere gepersonaliseerde gezondheidszorg, een efficiëntere overheid. De wereld is in transitie en iedereen die nu leeft is een architect.

Wat is je grootste wens?
Een wereld waarin we al onze problemen oplossen met behulp van technologie, zonder dat we de wereld kwetsbaar maken voor digitale criminelen en een totalitaire technologische staat. En dat we in die wereld van overvloed voor iedereen een plekje overhouden. Iedereen een bescheiden baan en veel tijd voor onze hobbies.

Waar kan je voor wakker gemaakt worden?
Een ingewikkeld vraagstuk op het snijvlak van technologie en de samenleving. Iets waar ik mijn tanden echt in vast kan bijten. Zo bellen klanten me regelmatig wakker bij een grote hackaanval of als ze hun omzet plotseling zien dalen en met mij en mijn medewerkers willen sparren over een nieuw concept om de markt terug te winnen. Maar bovenal vind ik het leuk om met zzp’ers en mkb’ers te sparren. Vooral tijdens en na een lezing over een voor hun actueel of relevant onderwerp. Maar waar ik écht graag voor wakker word gemaakt dat zijn bijzondere aanvragen voor een lezing of dagvoorzitterschap. Er is niets mooiers dan andere mensen te mogen inspireren over mijn vakgebied.