Huysgenoot Jaap Vriend vertelt 3 manieren om jouw geluk te laten groeien.

Maartje IJzerman

Maartje IJzerman

Jaap Vriend poserend in wit en blauwe geruiten blouse bij grijze achtergrond

Jaap Vriend is een allrounder: hij spreekt,schrijft en staat in het theater. In zijn werkzaamheden combineert hij een brede algemene ontwikkeling met een gezonde portie humor.

Drie tips voor meer geluk!

“Zeg jij spreekt en schrijft toch over geluk, kun je mij eens drie manieren noemen waarop ik mijn geluk onmiddellijk kan vergroten?” Ik vind deze vraag wel passen bij de ik wil dit en ik wil het nu mentaliteit van de 21-ste eeuw. Maar goed als je een website hebt met de naam Gelukvoorbeginners moet je natuurlijk wel een antwoord voorhanden hebben. Bij deze:

1. Richt je op wat je kunt veranderen.
De oude Romeinen zeiden het al: het is totaal zinloos om te klagen over dingen die je niet kunt veranderen. Dus mopperaars over het weer, het karakter van je baas en slechte voetbaluitslagen, stop ermee, want het is volkomen zinloos. Je wordt er alleen maar ongelukkig van. Werk dus aan dingen die je wel kunt veranderen. Neem een paraplu mee als de weersberichten slecht zijn, geef je chef feedback of zoek een andere en accepteer nederlagen van je favoriete club. Doe iets of stop met zeuren.

2. Vergelijk jezelf met iemand die het minder goed heeft.
De meeste mensen voelen zich ongelukkig omdat ze zichzelf altijd spiegelen aan hun oudere broer, buurvrouw of collega die het beter heeft. Die hebben bijvoorbeeld net een mooiere auto, partner, hoger salaris of iets dergelijks.
Hoe goed mensen het ook hebben, ze kunnen zich hier ontzettend ongelukkig door voelen. Het heeft allemaal te maken met afgunst en jaloezie. Houd er mee op of als je dat niet kan, draai het om. Vergelijk jezelf met mensen die het in jouw ogen slechter hebben dan jij. Dus het familielid met de Lada, de buurvrouw met de lelijke man en de collega die al jaren in de zelfde schaal zit. Want wees eerlijk: zo slecht heb jij het nog niet!

3. Koester je vrienden.
Heel veel mensen in Nederland tobben wat af over de liefde. Ze vinden geen partner, ze vinden hun huidige niet meer leuk, ze willen de buurvrouw enz. enz. Het probleem is hier dat de moderne mens teveel is gericht op de liefde.
Focus veel liever op je goede vrienden. Die zijn er onvoorwaardelijk, kennen je goed en ze zijn niet zo tijdelijk als je geliefde (helaas gaan die er soms vandoor). Dus verwaarloos je vrienden niet. Zie ze regelmatig en doe iets leuks met hen. Je zult merken dat je geluk groeit. En bijkomende voordeel: ongemerkt gaat het in de liefde vaak ook beter.
Deze drie tips zijn al duizenden jaren beproefd en uitgeprobeerd. Ze zijn helaas veel moeilijker dan je denkt, maar probeer het eens: geluk is gegarandeerd.

Geschreven door huysgenoot Jaap Vriend