Learnings voor Diversity Day | Door Danielle Jiskoot

Daniëlle van der Schoot

Daniëlle van der Schoot

Danielle Jiskoot met hoed op roze achtergrond

Diversiteit: meer dan een buzz word

'Being yourself works', is de inspirerende quote van Diversity Day 2021. En daar is geen woord van gelogen: we weten dat het loont om een werkvloer te hebben waar iedereen de ruimte voelt om volledig zichzelf te zijn.

Toch blijkt dat Nederlanders voelen dat polarisatie toeneemt. De verschillen die we onderling hebben lijken te gaan schuren in plaats van een respectvolle plaats te krijgen. Op Diversity Day is het belangrijk om stil te staan bij de voordelen die de diverse werkvloer (en samenleving) biedt.

Diversiteit is namelijk niet een buzz word, maar een business case.

Wat is diversiteit op de werkvloer?

Simpel gezegd: een verscheidenheid aan personen op de werkvloer. Dit is cross-sectional: gender, culture achtergrond, seksuele geaardheid, taal, leeftijd, mentale of fysieke beperkingen, opleiding, religieuze achtergrond en een nog verder uit te breiden lijst. Kortom: een pluriformiteit aan talenten, die niet gediscrimineerd worden op een afwijkend aspect. Een diverse werkvloer kijkt namelijk naar de skills van werknemers en niet naar factoren die minder met prestatie te maken hebben.

Juist, je kan iemand niet beoordelen op waar ze vandaan komen, hoe ze eruit zien of op wie ze verliefd worden.

Makkelijk gezegd, iets moeilijker gedaan. Hoe zorg je dat iedereen zich welkom voelt?

Een paar best practice tips op een rijtje:

Luister naar je werknemers

Dit klinkt als een inkoppertje, maar blijkt in de praktijk vaak een pittig ding te zijn. Leidinggevenden moeten namelijk open kunnen staan om feedback te ontvangen over hoe welkom werknemers zich voelen om volledig zichzelf te zijn op werk. Soms een pittig gesprek om te hebben.

Het opzetten van diversiteit werkgroepen en een overleg per kwartaal in te plannen kan helpen om de ontwikkeling van diversiteit binnen het bedrijf te tracken en een vertrouwde ruimte te creëeren om een open gesprek te hebben.

Een moderator inschakelen om het gesprek te leiden is altijd een welkome toevoeging om middle ground te hebben (bel me).

Maak een duidelijk statement omtrent ongepast gedrag

Mocht het voorkomen dat collega's zich gepest voelen op de werkvloer, neem dan een eensgezinde en duidelijke houding aan tegen ongepast gedrag. Spreek onderling af wat jullie visie is omtrent diversiteit en spreek af welke consequenties hieraan verbonden zijn. Daarbij gaat gepaard dat er nooit lacherig kan worden gedaan als er een klacht wordt ingediend; realiseer je dat het al lastig genoeg is om de stap te maken om open te zijn over het voorval. Maak duidelijke afspraken onderling en communiceer waar mogelijk over de focus op diversiteit, en dus het afkeuren van pesterijen en ongepast gedrag, als bedrijf. Een tegeltje op de wc hebben is een pro-tip die ik erbij geef.

Last but not least: leer elkaar kennen

De beste manier om polarisatie te voorkomen, is door elkaar te leren kennen. Alleen wanneer je elkaars verhaal begrijpt en doorgrondt, kun je respect hebben voor elkaars verschillen. Zorg dat er regelmatig mogelijkheid is voor werknemers om met elkaar te mixen en minglen, bijvoorbeeld door vrijdagmiddagborrels met een thema te organiseren of online energizers op te zetten aan het eind van de werkdag. Denk aan sessies waarin mensen iets meer van zichzelf in de thuissituatie kunnen laten zien of een leuk spel.

Ooit een drag queen bingo geprobeerd?

Diversity Day is een perfect moment om stil te staan bij alle inspanning die het bedrijf heeft gedaan om een welkome werksfeer om te zetten, maar ook om te kijken welke stappen nog gezet kunnen worden. De meest diverse bedrijven zullen waarschijnlijker dan ooit hun minder diverse concurrenten verslaan qua winstgevendheid. En als dat geen business case is...

Happy Diversity Day!