Arjen Banach | World Kindness Day

Maartje IJzerman

Maartje IJzerman

Arjen Banach in blauw blazer zittend op houten trap

World Kindness Day

Vandaag is het World Kindness Day. We willen allemaal gelukkig zijn en ons werk heeft daar een grote invloed op. We besteden tenslotte veel tijd op en aan ons werk. Daarom hebben we huysgenoot Arjen Banach geïnterviewd om te horen hoe we nou in ons werk en dus als persoon gelukkiger kunnen zijn.

Wat is de beste manier om World Kindness Day te vieren?

“Als we het hebben over organisaties of professionals en je wilt World Kindness Day vieren, bedenk dan met wie je veel contact hebt en wie je wilt bedanken maar aan wie je je dankbaarheid nog niet veel hebt laten blijken. Daar ligt een interessante verhouding waar je naar op zoek moet.”

In hoeverre draagt ons werk(geluk) bij aan ons algehele geluk?

“Goede vraag. Ik zou daarin niet het onderscheid willen maken tussen werkgeluk en privé geluk. Eigenlijk heb je maar ​éé​n soort en dat is levensgeluk. En daarbij is het zo: als jij het naar je zin hebt op je werk, krijg je energie van hetgeen dat je doet. Op het moment dat je energie krijgt van je baan, dan zal het bijdragen aan je levensgeluk. Tegelijkertijd, als jij heel veel energie in moet leveren bij je baan dan moet je dat in je privéleven zien te repareren. Dat zorgt ervoor dat het echt een negatief effect heeft op je levensgeluk.”

Hoe kunnen we de sfeer op de werkvloer fijner maken?

“Elk bedrijf heeft kernwaarden. Deze kernwaarden zijn als het ware het kompas. Als wij op deze manier met elkaar gaan werken dan geloven wij met elkaar dat wij in staat zijn om de missie van de organisatie te verwezenlijken. En die kernwaarden die lopen uiteen van klantgerichtheid, tot aan enthousiasme en respect. Je kunt van alles bedenken. Ik vraag vaak aan organisaties wat hen onderscheid van een ander bedrijf met dezelfde kernwaarden. Dan blijft het vaak stil. In het kader van World Kindness Day: pak nou zo’n kernwaarde en ga dan met elkaar in gesprek.

Als verbinding en transparantie ​éé​n van onze kernwaarden is, hoe zorgen we er dan voor dat we dit gaan doorvoeren in de dagelijkse cultuur? Uiteindelijk kom je dan tot een ritueel, de leer van de antropologie. Als je het hebt over contact tussen mensen dan heb je het over de cultuur die er is en culturen onderscheiden zich door rituelen. Heel veel organisaties die hebben kernwaarden maar heel weinig organisaties die hebben daar ook echt rituelen aangekoppeld. Op deze manier zorg je ervoor dat deze kernwaarden ook echt tot leven komen.”

Hoe kunnen we wat aardiger voor onszelf zijn?

“Daarvoor zou ik de volgende situatie willen schetsen: je wasmachine gaat kapot en er moet een monteur langskomen in een werkweek en in de uren dat je aan het werk bent. Iets wat normaal gesproken eigenlijk niet kan. Nu moet je toch een moment kiezen dat je naar huis moet om thuis te zijn en de monteur binnen te laten. Dat is eigenlijk een werkmoment dat sneuvelt.

Ook in je werk heb je altijd wel in je agenda een blok van één ​á twee uur, een meeting of iets dat je aan het doen bent, waarvan je weet dat dit niet perse nodig is. Als er toch iets moet sneuvelen is dat het eerste. We zijn er nu allemaal heel goed in om onze agenda helemaal vol te gooien en met elkaar constant te overleggen.

Na zo’n meeting komt er meer werk uit en onze agenda zit al vol begin van elke week. Mijn tip is om aardig te zijn voor jezelf: laat eens een collega naar jouw agenda kijken, jouw week bekijken. Want vaak onderschatten we eigenlijk hoeveel werk we op onze vork nemen. Die collega gaat kijken of je het jezelf eigenlijk niet te druk maakt. Beslis samen wat het minst belangrijk is en haal dat gewoon uit je agenda en geef jezelf op dat moment de tijd om te doen waarvan jij denkt dat het goed is. Dat kan iets zijn op je werk dat écht belangrijk is of dat je lekker wat eerder naar huis gaat omdat je de afgelopen maand veel te weinig tijd met je kinderen hebt doorgebracht.

Het idee is dat je begrijpt dat je niet altijd in de ratrace mee hoeft te gaan, maar ook af en toe even op de rem moet trappen en moet kijken of het echt zinvol is wat je nu doet.”

Hoe maken we de maatschappij een beetje vriendelijker?

“Ik denk dat het daarin heel belangrijk is om van verschillen naar overeenkomsten te gaan. Wij zijn van oudsher gewend om ons te focussen op overleven. Op het moment dat wij iets zien waarin wij onszelf niet kunnen verplaatsen, dan voelt dit onveilig. Dit is ook vaak de reden waarom er zoveel afstand is ontstaan tussen verschillende culturen. Maar volgens mij is het juist mooi om niet te kijken naar de verschillen, maar te zoeken naar de overeenkomsten.

Dus dat betekent op het moment dat je iemand tegenkomt die niet precies hetzelfde is zoals jij, dat je je eerst focust op wat je gemeenschappelijk hebt met deze persoon. En op het moment dat je iets gemeenschappelijks hebt, ben je automatisch al nader verbonden met elkaar. Volgens mij een leuke challenge!”

Draagt thuiswerken bij aan werkgeluk?

“Dat is heel verschillend. Voor sommige mensen werkt thuiswerken heel goed en voor andere mensen weer minder. Dat heeft beide te maken met een groter overkoepelend thema: autonomie. Dat betekent: mag jij je werk uitvoeren op een manier zoals jij het graag wil? Voor sommige mensen is het ontzettend fijn om thuis te werken en kunnen zich thuis goed afsluiten en andere mensen zeggen dat ze thuis juist niét productief zijn dus zij gaan liever naar kantoor.

Daarin is het van belang om mensen niks op te dragen, maar ze wel de mogelijkheid te geven en te kijken naar de resultaten. Op het moment dat iemand twee dagen in de week thuis werkt en goed werk levert, dan is het goed. Het is dus maatwerk, dat kan je niet voor iemand bepalen. Zolang je, binnen bepaalde kaders, mensen zelf de mogelijkheid geeft om het naar eigen inzicht uit te voeren dan heb je de beste resultaten. Mensen weten zelf wel wat de beste manier is om hun werk uit te voeren.”

Extra aandacht voor World Kindness Day

“Waarom het extra goed is om als organisatie aandacht aan World Kindness Day te besteden is omdat we met elkaar een enorme veranderdrift hebben. We moeten met elkaar vernieuwen, we moeten innoveren. Dat kan het MT niet alleen, elke medewerker moet meedoen. Wat we zien, verandering en vernieuwing, dat is allemaal onbekend en ook hier begint ons reptielenbrein weer te haperen want alles wat onbekend is herkent ons reptielenbrein als onveilig dus dat doen we liever niet.

Dat is ook de reden dat we van nature een beetje weerstand hebben tegen verandering. Zo’n World Kindness Day kan er voor zorgen dat je meer verbinding krijgt met collega’s, met klanten en met de leidinggevenden binnen je organisatie.

En een hele mooie bijvangst is als je dit goed doet, dan zorg je eigenlijk voor een veilige omgeving want je geeft elkaar erkenning, waardering en indirect zeg je daar ook mee: ik zie je, ik hoor je en je bent onderdeel van het team. Daarmee wordt het reptielenbrein even gerustgesteld en daarmee wordt het ook makkelijker om mee te gaan in de verandering of misschien zelfs verandering te initiëren als een professional.”

Meer weten over Arjen Banach? Bekijk hier zijn profiel met meer informatie.