De Dag van een Dagvoorzitter – Janneke Willemse

Maartje IJzerman

Maartje IJzerman

Janneke Willemse glimlachend in paarse achtergrond bij witte achtergrond

In deze rubriek maken wij nader kennis met één van onze dagvoorzitters! Een dagvoorzitter zorgt ervoor dat een evenement vlekkeloos verloopt. Hij/zij zorgt voor interactie met de zaal, voor de verbinding tussen de sprekers en voor een rode draad in het geheel! Vandaag voelen wij huysgenoot Janneke Willemse aan de tand over de ins en outs van een dagvoorzitterschap!

Als ik zie dat het publiek geboeid is en ik zelf ook nog iets interessants oppik.

In deze rubriek maken wij nader kennis met één van onze dagvoorzitters! Een dagvoorzitter zorgt ervoor dat een evenement vlekkeloos verloopt. Hij/zij zorgt voor interactie met de zaal, voor de verbinding tussen de sprekers en voor een rode draad in het geheel! Vandaag voelen wij huysgenoot Janneke Willemse aan de tand over de ins en outs van een dagvoorzitterschap!

Met wie hebben wij het genoegen?
Janneke Willemse, ik ben beurscommentator en presentatrice bij financiële nieuwszender RTL Z, gepassioneerd belegger op mijn site BlondjesBeleggenBeter.nl en dagvoorzitter en spreker.
Hoeveel events heb jij +/- mogen voorzitten?
Sinds ik in 2013 stopte met mijn baan als hoofdredacteur van Belegger.nl heb ik zo’n 125 keer op het podium gestaan. Dan tel ik de webinars en tv-uitzendingen die ik heb gepresenteerd niet mee.
Hoe pak jij de voorbereiding voor een evenement aan?
Na de voorbespreking met de organisatie, graaf ik me altijd helemaal in in het onderwerp. Wat speelt er in deze branche? Wat zijn de zaken die het publiek nou echt zou willen weten? Met welke informatie zorg je ervoor dat iedereen met een nieuw inzicht, een beter begrip en vol energie aan het eind van de dag naar huis gaat? Het gebeurt me vaak dat ik in die research-periode plotseling allemaal voorbeelden in mijn omgeving en in de krant zie die met het thema van de dag te maken hebben. Heel leuk is dat. Bij sommige evenementen kan het handig zijn als ik van tevoren al even met de sprekers bel. Verder check ik praktische zaken: word ik aangekondigd of doe ik het zelf, is er een microfoon in de zaal aanwezig of kan ik het zelf belopen en dat soort zaken. De avond van tevoren print ik mijn cue cards, bedenk ik wat ik aan doe en dan ben ik er klaar voor.Wat doe jij voordat jij podium op gaat?
Als ik aankom maak ik kennis met de sprekers die er al zijn en met de mensen van de techniek die me van een microfoon kunnen voorzien. Ook test ik het podium even uit. Nou ja, het komt erop neer dat ik even kijk of ik er op- en afkan met mijn hakken aan. De allerlaatste minuten gebruik ik om nog even naar mijn welkomsttekst te kijken, zodat ik een mooie opening kan neerzetten.

Wat vind jij de beste indeling van een programma?
Of je nou een programma maakt voor een paar man of voor een grote zaal: er moet afwisseling in zitten. Dus na iemand die een keynote doet een paneldiscussie en als het om een hele dag gaat is een gesproken column of iemand die de dag op een grappige manier samenvat ook heel leuk. Met verschillende vormen en variatie in duur van een blok hou je het leuk. Ook belangrijk: NOOIT iets langs, zwaars en ingewikkelds inplannen vlak voor de lunch of de borrel. Dat trekken mensen niet.

Wat is voor jou persoonlijk het doel op zo een dag?
Iedereen in de zaal moet na afloop een nieuw inzicht hebben gekregen, even gelachen hebben en met energie de zaal uitlopen. Dan is een evenement voor mij geslaagd.

Welke interactieve tool gebruik jij het liefst?
Ik ben niet altijd een fan van interactieve tools. Er zit op vaak flinke vertraging tussen het stellen van de vraag en het binnenkomen van de antwoorden, waardoor je soms het contact met de zaal verliest. Sommige tools zijn vrij ingewikkeld om in te stellen. Natuurlijk zijn er ook pluspunten: als je graag iedereen wilt laten stemmen over bijvoorbeeld de richting waar je organisatie naartoe moet. En als je ook de meer verlegen aanwezigen eens aan het woord wilt laten. Daarvoor zijn veel tools geschikt, maar de beste ervaring heb ik met BuzzMaster.
Overigens kun je ook offline tools gebruiken om interactiviteit aan te jagen. Laat eens een Catchbox of gewoon een ballon de zaal rond gaan, dat heeft een verrassend aanmoedigend effect.

Hoe ‘deal’ jij met lastige vragen uit de zaal?
Lastige vragen bestaan niet. Als journalist vind ik dat alles gevraagd mag worden. Als een onderwerp wat gevoelig ligt, toont een spreker juist kracht door open op een vraag te antwoorden. ‘Ik weet het niet precies’ of ‘dat zijn we nog aan het onderzoeken’ zijn ook antwoorden hé. Bovendien: je organiseert toch een evenement om in gesprek te gaan met je publiek? Doe het gewoon, dat waardeert iedereen.

Wat vind jij het leukste moment op zo een dag?
Als ik zie dat het publiek geboeid is en ik zelf ook nog iets interessants oppik.

Blijf jij altijd hangen voor de borrel?
Ja, en hoewel ik me meestal voorneem deze keer echt op een sjiek tijdstip het pand te verlaten, kom ik vaak terecht in een dusdanig interessant gesprek, dat ik weer als een van de laatsten mijn jas uit de garderobe haal.

Meer informatie over Janneke Willemse!