Pauline de Wilde | van live naar online events

Daniëlle van der Schoot

Daniëlle van der Schoot

Pauline de Wilde op bank

Pauline de Wilde | van live events naar online events

Van live naar online events

“En we gaan live in 5, 4, 3…." "Welkom dames en heren bij de eerste online talkshow van….” En opeens ben ik weer televisie aan het maken, wie had dat nou gedacht? Voor mij een warm bad, voor mijn gasten een compleet nieuwe wereld. Een kleine anekdote om mee te beginnen. Voor een grote verzekeraar presenteer ik de online ledenvergadering. Hierbij ga in gesprek met de voorzitter en diverse gasten. De eerste keer was ik alleen nog niet zo gewend aan de camera’s en de hele entourage eromheen. Op een gegeven moment blijkt de IPad zonder stroom te zitten en zie ik een crew member onder tafel kruipen om de stekker in te pluggen. Ik deed alsof er niets aan de hand was en praatte gewoon verder. Mijn tafelgenoot, een grote en wat oudere man, heeft geen idee wat er gebeurt en duikt met zijn hele lichaam onder tafel: "Even kijken wat er aan de hand is”. Dat vind ik dan natuurlijk heel leuk, want op zo'n moment komt het aan op improviseren en dat is hetgeen wat ik altijd zo mooi vond aan live televisie presenteren.

Ik weet nog heel goed mijn eerste live-uitzending voor NSE Nieuws van Talpa. Bloednerveus zit ik aan de desk als ik de regisseur hoor zeggen: “We gaan live in 3 minuten”. Ik presenteer de avondshow samen met Beau (van Erven Dorens), maar die was nog in geen velden of wegen te bekennen. Letterlijk 30 seconden voor aanvang komt hij binnen, maakt nog een grap en meteen daarna hoor ik de regisseur zeggen: “Live in 5, 4, 3….” Beau ploft op z’n stoel en begint superstrak aan zijn presentatie. Kijk, dat doet ervaring met je.

Maart 2020: de wereld op z’n kop en ja, daarbij ook mijn agenda. Die eerste paar dagen rinkelde de telefoon non-stop. Helaas steeds met dezelfde boodschap: “We gaan het event verplaatsen”. Wat dit met mij als dagvoorzitter deed? Ik heb een kleine week als een kip zonder kop rondgelopen, volgde elk online webinar, werd nerveus van collega’s die (zo dacht ik) hun online platform al perfect hadden staan en at chocolade alsof mijn leven ervan af hing. En toen dacht ik aan een briljante uitspraak van Oprah Winfrey: “What is your next right move?” Voor mij was dat best simpel. Overal waar 'dagvoorzitter' stond op mijn website staat nu 'online dagvoorzitter'. Ik hou van vloggen, dus ik heb mensen meteen meegenomen in de nieuwe wereld van online events. Het mooie aan online events is dat je sneller 'to the point' komt, in twee uur bijna net zoveel content kan overbrengen als live tijdens een hele dag. Daarnaast zijn sprekers meer gefocust. Interactie is ook zeker mogelijk, bijvoorbeeld door middel van break-out sessies. Laatst nog tijdens mijn LEF Boost (een online inspiratiesessie over het hebben van LEF om te doen wat bij jou past) kwamen mensen laaiend enthousiast uit de break-out sessies, want ze hadden gebrainstormd met collega’s die ze nooit eerder hadden gesproken.

Natuurlijk missen we de sfeer van fysiek bij elkaar komen. En wat dacht je van de borrel achteraf? Dat drankje en die bitterbal samen kan je op geen enkele manier evenaren. Maar ik geloof heilig in een toekomst met een combinatie van online en offline events. Als presentatrice kan ik de deelnemers van het event al vroeg meenemen in het traject door leuke promotiefilmpjes te laten zien. Hierdoor is de 'engagement’ veel hoger en blijven mensen langer betrokken bij de campagne, zeker als ik achteraf nog een 'dank je wel dat je er was en keep up the good vibes'-filmpje maak of bijvoorbeeld een mooie aftermovie. Er zijn zoveel mogelijkheden en ik zeg altijd: “Als je één stap zet, volgt er altijd een resultaat”. Daar moet je dan wel een beetje LEF voor hebben!

Wil je meer weten over spreker en dagvoorzitter Pauline de Wilde? Bekijk hier haar sprekersprofiel!