In gesprek met Ron Blaauw | Deel 2

Maartje IJzerman

Maartje IJzerman

Ron Blaauw zwart wit foto in chef jas in restaurant

Deel 2 van in gesprek met huysgenoot Ron Blaauw. Mocht je deel 1 gemist hebben lees het dan hier terug! Ron vervolgd zijn interview en gaat onder andere in op een belangrijk onderdeel binnen de horeca: het personeel. Verder lees je zijn ultieme doel en wat je kan verwachten van zijn lezingen.

Huysgenoot Ron Blaauw

Deel 2 van in gesprek met huysgenoot Ron Blaauw. Mocht je deel 1 gemist hebben lees het dan hier terug!

Ron vervolgd zijn interview en gaat onder andere in op een belangrijk onderdeel binnen de horeca: het personeel. Verder lees je zijn ultieme doel en wat je kan verwachten van zijn lezingen.

Personeel & opleidingstraject
Personeel vinden is volgens Ron het allergrootste probleem in de horeca op dit moment, vooral in Amsterdam. ‘Dat wordt gewoon steeds lastiger, je moet er alles aan doen om het ze naar de zin te maken. Om ze binnen te houden en zich verder te laten verder ontwikkelen.’ Dit is iets waar Ron en zijn team hard aan werken, personeel is eigenlijk het allerbelangrijkste voor je zaak. Ron merkte dat het jonge personeel graag een langer traject wilde zien. Het half jaartje hier, half jaartje daar, is een stuk minder dan eerst.

Hoe ziet het er de komende drie jaar voor mij uit? Daar zijn Ron en zijn team op ingesprongen en dat werkt. ‘Wat we ook hebben gemerkt is dat jonge mensen soms gauw afgeleid en geprikkeld worden. Wij proberen ze rustig te maken, leuke dingen met ze te doen. Dit zodat ze goed functioneren binnen de zaak, maar dat ze ook zien dat het een ambacht is. Want horeca is iets dat echt in je moet zitten. Je moet met mensen om willen gaan.’
Dat laatste is volgens Ron één van de belangrijkste onderdelen. Als ze merken dat iemand daar moeite mee heeft, dan gaan ze hier samen mee aan de slag. Bijvoorbeeld door een rollenspel te spelen of diegene te laten praten voor een grote groep maar als diegene dat niet in zich heeft dan knap je er gauw op af. De klant zal ook zien of het eerlijk en oprecht is of niet.

Ultiem doel
Op de vraag of Ron één ultiem doel heeft antwoordt hij stellig: ‘Nee, ik bekijk echt alles van dag tot dag. Tuurlijk heb ik een visie waar ik naar toe wil met mijn bedrijf. Maar ik heb ook geleerd dat ik dat voor mezelf hou, want in Amsterdam worden toch snel dingen overgenomen.’ Hij geeft aan dat hij vroeger wel eens wat zei over zijn plannen en dat dit vervolgens door anderen werd uitgevoerd. Voor de Gastrobar heeft hij als doel om het restaurant middelpunt te laten zijn van de Amsterdamse restaurant-scene. Wanneer buitenlanders bijvoorbeeld naar Nederland komen, dat ze denken:

‘Daar moet ik een keer naar toe, daar moet ik gewoon geweest zijn!’ Daarnaast wil Ron verder bouwen aan kwaliteit, sfeer en aan gastvrijheid.

Een lezing van Ron

Ron hoopt mensen te prikkelen en te motiveren. Hij wil mensen, ook al is het maar 1 minuut, op een andere gedachte brengen en uit hun comfortzone halen. Hen laten zien dat het anders kan en dat er altijd mogelijkheden en kansen zijn. ‘Dat wat nu is, hoeft niet de rest van je leven zo te zijn. Doe wat je hart je ingeeft!’ Dat probeert Ron over te brengen in zijn verhaal. Het inleveren van de sterren sluit hierop aan, dat was ook een beslissing vanuit het hart. Op de vraag wat zijn mooiste lezing was kan Ron er niet 1 specifiek

benoemen. ‘Ik heb zoveel leuke lezingen gedaan! Voor zoveel verschillende groepen. Bijvoorbeeld voor een zaal met directeuren, dat ik dacht: sta ik hier als kokkie mijn verhaal te vertellen.’ Het mooie aan die lezing waren de reacties achteraf. Dat mensen enthousiast en geïnspireerd zijn en dit op sociale media delen of dat zij een mailtje sturen. Dat ze een prikkel hebben gekregen en zeggen: ‘Ik heb er weer zin in. Daar doe je het voor, dat is leuk!’ aldus Ron. Er zijn veel lezingen waarbij een bepaalde dynamiek heerst maar de eerste 10 lezingen zou Ron wel een keer over willen doen. Dat is alweer een tijd geleden maar doordat het nieuw was, dachten mensen uit het publiek soms iets anders dan dat hij bedoelde. Nu is Ron inmiddels al heel lang zeker op het podium. ‘Dat is logisch. Ik denk dat als je de eerste wedstrijd in een volle Arena of een volle Kuip speelt dan je dan bloednerveus bent. Maar de 3e of de 4e keer dan wen je eraan en is het gewoon weer een nieuwe wedstrijd. Alleen zit er 50.000 man te kijken.’

Tip van de topchef!

‘Probeer elke dag even een minuutje of 5 te pakken om voor jezelf op een leeg papiertje je plannen of doelen op te schrijven.’ Ron geeft aan dat het werkt om van je af te schrijven wat je wil bereiken, waar je naar toe wilt en waar je nu staat. Zijn er nog dingen die lopen die ik vergeten ben? Even gaan zitten en de boel op een rij zetten, niet op je telefoon maar puur op papier. Ron: ‘Af en toe regelmaat voor jezelf creëren. Je rust pakken en even weer ordenen.’

Meer weten over Ron? Bekijk dan hier zijn profiel of neem contact op via info@sprekershuys.nl