Vakgebied

Geneeskunde (acute zorg)
Ondernemen en innoveren in de zorg
Wetenschappelijk onderzoek

Thema's

Leiderschap
Mens & Maatschappij
Onderwijs
Ondernemerschap
Zorg

In te huren als

Spreker
Panellid

Talen

Nederlands
Engels

Tarief

Vanaf € 1.750

Biografie

Biografie

Bernard Leenstra (30) maakte een ongebruikelijke keuze door zijn chirurgische carrière te onderbreken. Zijn medische kennis, wetenschappelijk inzicht en ondernemersdrift hebben hem doen inzien dat je ook buiten de OK veel voor de samenleving kan betekenen. Sterker nog, hij is er van overtuigd dat de zorg jonge, ambitieuze ondernemers nodig heeft die een achtergrond hebben in het medisch werkveld. Met zijn ondernemingen en innovaties in de zorg is Bernard niet alleen een inspirator voor andere artsen, maar eigenlijk voor iedereen die een vak heeft geleerd en buiten de gebaande paden durft te stappen.

Na zijn studie geneeskunde begon Bernard vol goede moed aan het realiseren van zijn jongensdroom: traumachirurg te worden. Tijdens zijn werkzaamheden op de Spoedeisende hulp begon hij zich te frustreren over de matige EHBO kennis van Nederlanders. Navraag leerde dat men geen motivatie heeft om een EHBOcursus te volgen. De redenen? Een saai en suf imago en natuurlijk het prijskaartje. Dat moet dus anders, dacht Bernard. Zo begon hij zijn eerste onderneming: het EHBOinitiatief ‘Schok & Pomp’. In een jaar tijd groeide Schok & Pomp uit tot een organisatie met 12 artsen die door heel Nederland EHBO cursussen geven. Suf en saai is het zeker niet; met actuele voorbeelden, interactieve lessen en Virtual Realitybrillen. Op deze manier heeft Schok & Pomp al verscheidene gerenommeerde bedrijven getraind. Ook worden er cursussen gegeven aan middelbare scholen, particulieren en sportverenigingen. Daarnaast deelt Bernard met iedereen het belang van kunnen reanimeren, waarbij hij put uit eigen ervaring toen hij in 2018 een 12jarige jongeman op het voetbalveld moest reanimeren.

Door Schok & Pomp kwam Bernard tot het inzicht dat de problemen in de zorg niet met wetenschap alleen kunnen worden opgelost. Ook particuliere ondernemingen kunnen een verschil maken. Al snel volgde de tweede onderneming: ‘HAParts.nl’. Een initiatief voor en door basisartsen met als doel de toenemende werkdruk op de huisartsenposten te verlagen. Het idee is simpel maar doeltreffend; omdat de top drie klachten op de huisartsenpost (HAP) chirurgisch van aard zijn, worden (oud)assistentchirurgen ingezet op de HAP om de huisartsen te ontlasten. Verder is Bernard initiatiefnemer van een groot samenwerkingsproject tussen Schok & Pomp en het industrieel ontwerpbureau VanBerlo. In dit project wordt de medische kennis van Bernard gecombineerd met de technische achtergrond van industrieelontwerpers met als doel een nieuwe, innovatieve Automatische Externe Defibrillator (AED) te ontwikkelen. Een dergelijk samenwerkingsverband is uniek omdat productontwikkeling en medisch wetenschappelijk onderzoek vanaf het begin van het project simultaan lopen.

Bernard is een geanimeerd verteller die geen mogelijkheid onbenut laat om zijn enthousiasme voor de zorg te delen. Zo heeft Bernard als TVdokter meegewerkt aan ‘De Lijf Show’ (SBS) en was hij dit seizoen regelmatig te gast als duider Zorg & Geneeskunde bij ‘Na Het Nieuws’ (BNNVARA).

Always laugh when you can, it is cheap medicine.
Advies nodig Blok Team SH

Advies
nodig?

De juiste spreker boeken of invulling van je event kiezen kan een uitdaging zijn. Hierover denken we graag persoonlijk met je mee. Neem vrijblijvend contact op voor advies, óók als je nog in de oriënterende fase zit.

Contact opnemen

Nieuws

Bekijk meer