1. ...
  Meer dan 1050 referenties
 2. ...
  Altijd de perfecte match
 3. ...
  Offerte binnen 24 uur
 4. ...
  Creatieve (online) concepten

Spreker & voorzitter NOC*NSF

Erica Terpstra

Erica Terpstra was namens de VVD lang actief in de Nederlandse politiek. Voordat ze aan haar lange loopbaan begon was ze o.a. werkzaam als lerares Nederlands en freelance journaliste. In oktober 2003 stonden de kranten vol met het nieuws dat Erica de politiek ging verruilen voor het NOC*NSF. Als eerste vrouw werd zij gekozen tot voorzitter van de grootste en belangrijkste Nederlandse sportorganisatie. Zij is hier tot op de dag van vandaag actief als voorzitter. Erica Terpstra is te boeken als spreker, dagvoorzitter, presentator en panellid bij het Sprekershuys.

...Erica Terpstra

Over Erica Terpstra

Erica Terpstra was namens de VVD geruime tijd actief in de Nederlandse politiek. Voor ze aan haar lange loopbaan begon, was ze echter met hele andere dingen bezig. Naast haar werkzaamheden als lerares Nederlands en freelance journaliste, is ze meervoudig Nederlands, Europees en wereldkampioen zwemmen en heeft ze Nederland vertegenwoordigd bij de Olympische Spelen van 1960 in Rome en 1964 in Tokyo. In Tokyo behaalde ze een zilveren en bronzen medaille. Zij studeerde enkele jaren Chinees en Japans aan de Universiteit van Leiden en noemt zichzelf 'eeuwig student Boeddhisme'.


Politiek

In 1977 werd ze gekozen tot Tweede Kamer lid voor de VVD. Na een carrière als zwemster bleef haar interesse in sport en in 1994 werd ze benoemd tot Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Tijdens haar functie als staatssecretaris was Erica belast met het jeugd en ouderenbeleid, beleid voor mensen met een handicap, de AWBZverzekering en sport. In 1996 introduceerde zij het Persoonsgebonden budget, een doorbraak in het ziektenkostenstelsel. In 1998 nam Erica Terpstra wederom plaats in de Tweede Kamer. Daar bekleedde zij onder andere de functie als woordvoerder ontwikkelingssamenwerking, was zij Voorzitter Kamercommissie VWS en Lid Kamercommissie Buitenlandse Zaken. Ze was en is populair onder de bevolking. Maar liefst 90% kent haar. Deze populariteit bleek onder andere uit het grote aantal voorkeurstemmen dat zij in de loop der jaren kreeg. In 1984 waren dat er ruim 860.000! In totaal heeft Erica Terpstra 8321 dagen in de Kamer gediend. Eigenlijk komen hier nog zo'n 1200 dagen bij toen zij als staatssecretaris adviserend lid van de Kamer was. Alleen Freule Wittewaal van Stoetwegen heeft langer gediend met 9302 dagen. Wederom een zilveren medaille dus voor Erica Terpstra.


Voorzitterschap

In oktober 2003 stonden de kranten vol met het nieuws dat Erica de politiek ging verruilen voor het NOC*NSF. Als eerste vrouw werd zij gekozen tot voorzitter van de grootste en belangrijkste Nederlandse sportorganisatie. Verder is ze lid van vele commissies zoals bijvoorbeeld Lid Bestuur International Foundation Olympic Truce, voorzitter van het Monuta Charity Fund en adviseur van Novartis. Erica Terpstra heeft diverse onderscheidingen gekregen voor haar werk. Zo ontving ze in 1968 de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nassau, gevolgd door het Erekruis Huisorde van Oranje Nassau in 1973. Daarnaast is ze onderscheiden als Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw en Olympic Order Internationaal Olympisch Comité.


Boek Erica Terpstra bij het Sprekershuys!

Erica Terpstra is te boeken als spreker, dagvoorzitter, presentator en panellid en is expert op het gebied van politiek, presentatie, topsport en bestuur & beleid. Op deze pagina vind je onder de kop ‘Sessies’ meer informatie over de verschillende mogelijkheden.


Spreker Erica Terpstra boeken voor jouw evenement? Neem hier contact met ons op!

Daarom kies je voor Sprekershuys

 • ...Ruim 10 jaar ervaring
 • ...Creatieve (online) concepten
 • ...Offerte binnen 24 uur
 • ...Eigen Content Studio
...Vraag offerte aan

Expertise

Sportbestuurders, Topsport

In te huren als

 • Spreker
 • Dagvoorzitter
 • Presentator
 • Panellid

Tariefindicatie

Prijs op aanvraag

Sessies

Lezing Erica Terpstra

Erica Terpstra gebruikt haar ervaringen in de topsport, politiek en bestuur tijdens presentaties. Enthousiast, met passie en humor vertelt Erica over het belang van sport, samenwerken, motivatie en doorzettingsvermogen. Hierbij gebruikt Erica niet alleen haar eigen anekdotes, maar ook verhalen uit de sport waar ze zelf dicht bij betrokken is geweest.

Een dag niet gelachen, een dag niet geleefd

Erica Terpstra gaat weer open minded op reis - RTL LATE NIGHT

Videoboodschap Erica Terpstra

Gerelateerd nieuws

Advies nodig of een spreker boeken? Wij helpen je graag!

Neem vrijblijvend contact op met een van onze verbinders.