1. ...
  Meer dan 1050 referenties
 2. ...
  Altijd de perfecte match
 3. ...
  Offerte binnen 24 uur
 4. ...
  Creatieve (online) concepten

Spreker en culinair journalist

Joël Broekaert

Joël Broekaert (1982) is restaurantrecensent en culinair journalist, bekend van NRC, Vrij Nederland en van zijn tv-programma’s Joël Lokaal, De Smaak van Joël en De Vijf Smaken van Joël (En als bijna-Slimste Mens.). Joël recenseert tweewekelijks een restaurant in NRC. Hij is een van de belangrijkste en meest gerespecteerde stemmen in culinair Nederland. Daarnaast geeft Joël proeflessen in een aanstekelijk en onderhoudend college met humor. Alles voor meer eetplezier! Joël Broekaert is te boeken als spreker bij het Sprekershuys.

...Joël Broekaert

Over Joël Broekaert

Joël recenseert tweewekelijks een restaurant in NRC. Hij is een van de belangrijkste en meest gerespecteerde stemmen in culinair Nederland. Daarnaast duikt hij in de geschiedenis en wetenschap van ons eten in originele, vermakelijke en informatieve series als ‘De evolutie van het leven in zee in 10 visgerechten’ (NRC) of ‘De wereldgeschiedenis in 12 bonen’ (Vrij Nederland). Proeflessen

Joël is onder andere te boeken met zijn 'Proeflessen'. Hierin legt hij onder meer het verschil uit tussen smaken en aroma’s. Waarom je proeft met je neus. Hoe je umami kan leren proeven. Waarom je nóóit op pure chocolade moet kauwen. Van de vijf basissmaken tot fermentatie – alles wat het leven smakelijker maakt, komt aan bod.De Smaak van Joël

Joël Broekaert (1982) is restaurantrecensent en culinair journalist, bekend van NRC, Vrij Nederland en van zijn tv-programma’s Joël Lokaal, De Smaak van Joël en De Vijf Smaken van Joël. (En als bijna Slimste Mens.)


Hij studeerde Geschiedenis en Journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij begon zijn journalistieke carrière als stagiair bij NRC- en RTL- correspondenten in New York en werkte als redacteur bij nrc.next. Sinds 2012 heeft Joël zich volledig toegelegd op de gastronomie, smaak en de kunst en wetenschap van het proeven.

Boek Joël Broekaert bij het Sprekershuys!

Joël Broekaert is te boeken als spreker bij het Sprekershuys. Zijn expertise ligt bij de gastronomie, smaak en de kunst en wetenschap van het proeven. Op deze pagina vind je onder de kop 'Sessies' meer informatie over de verschillende mogelijkheden.


Spreker Joël Broekaert inhuren voor jouw evenement? Neem hier contact met ons op!

Daarom kies je voor Sprekershuys

 • ...Ruim 10 jaar ervaring
 • ...Creatieve (online) concepten
 • ...Offerte binnen 24 uur
 • ...Eigen Content Studio
...Vraag offerte aan

Expertise

Voedsel, Wetenschap, Gastronomie, Geschiedenis

In te huren als

 • Spreker

Tariefindicatie

Prijs op aanvraag

Sessies

Proefles

We eten de hele dag gedachteloos door, vaak zonder echt te proeven. Daarmee laten we ontzettend veel eetplezier liggen. Proeven is niet moeilijk, iedereen kan het leren. Sterker nog: (bijna) iedereen kan het al. Maar als je een beetje weet hoe het werkt, kun je oneindig veel meer van je eten genieten. Elke dag, de hele dag. 

Joël geeft Proeflessen in een aanstekelijk en onderhoudend college met humor en smaakproefles. Hij legt onder meer het verschil uit tussen smaken en aroma’s. Waarom je proeft met je neus. Hoe je umami kan leren proeven. Waarom je nóóit op pure chocolade moet kauwen. Van de vijf basissmaken tot fermentatie – alles wat het leven smakelijker maakt, komt aan bod. 

Iedereen moet eten. Drie keer per dag minimaal, maar de meeste van ons doen het wel vaker. Met de Proeflessen van Joël op zak kan iedereen beter proeven. Wie aandachtig proeft weet wat écht lekker is. Dan ga je vanzelf betere én duurzamere keuzes maken. En, het allerbelangrijkste, veel meer plezier uit het leven halen. 

Kop tot staart college

We eten teveel vlees. Iedereen die zich bekommert om de toekomst van de planeet, weet dat we moeten minderen met vlees eten. Maar we willen het niet missen! En dat hoeft ook niet. Sterker nog, volgens Joël Broekaert kunnen we met veel méér plezier, minder vlees eten. Een echte win-win-situatie. 

In een inhoudelijk en onderhoudend dynamisch smaakcollege legt Joël uit dat ‘van kop tot staart’ eten de weg is naar een duurzamere vleescomsumptie én een smaakvoller leven. Hij legt het verschil uit tussen werkende en luie spieren. Waarom de smaak in het vet zit. En hoe je kleine beetjes vlees en vleeswaren kan gebruiken om je eten optimaal op smaak te brengen. 

Na het Kop-tot-staart-college van Joël vervang je met veel plezier de kipfilet door tofu in de snelle nasi, omdat je weet dat je van het weekend de tijd gaat nemen om een supersmakelijke, malse kalfswang te stoven. Dan eet je minder vlees, maar beter vlees en vooral: lekkerder vlees.

Kop tot staart college met slager en varken

Om zijn verhaal nog meer kracht bij te zetten, neemt Joël zijn vriend en slager Erik Waagmeester mee. Erik is een van de laatste 'zelfslachtende slagers' van Amsterdam. Dat betekent dat hij iedere week twee varkens en een halve koe binnen krijgt, die hij zelf uitbeent en helemaal verwerkt. Dat leerde hij ooit als 14-jarig jongetje in de slagerij waar hij nu de meesterslager is. Erik is een echte ouderwetse ambachtsman, maar wel een met een moderne, duurzame kijk op zijn vak. 

Direct na het college van Joël, beent Erik live een half varken uit. Zo brengen we direct de theorie in de praktijk. Erik en Joël laten zien hoe het beest in elkaar zit, waar het vlees vandaan komt én waar de allerlekkerste stukjes zitten. We praten over herkomst en bereiding. En het mooiste is: het varken mag mee naar huis! Wie wil, kan direct een meer of minder bekend deel van het varken meenemen om er zelf mee aan de slag te gaan. 

Advies nodig of een spreker boeken? Wij helpen je graag!

Neem vrijblijvend contact op met een van onze verbinders.