Mark Schalekamp

Mark Schalekamp (1968)

Dagvoorzitter en spreker

Wees op je vierkante meter een vorst”

Biografie

Je zou Mark allround kunnen noemen: sinds 2007 schrijver/journalist, daarvoor 7 jaar sociaal ondernemer met Robin Good, daarvoor 7 jaar tv-redacteur/bank-medewerker/advocaat. En al een paar jaar met plezier dagvoorzitter en spreker! 

Mark Schalekamp ('68) werkte bij een bank, als tv-redacteur en advocaat voor hij in ’99 Robin Good begon: een bedrijf met een drievoudige missie: geld verdienen, plezier hebben en de wereld mooier maken. Dat laatste door de maatschappelijke betrokkenheid van bedrijven te stimuleren en tastbaar te maken met projecten en evenementen, waarbij medewerkers actief goede doelen konden helpen. In ’07 verkocht hij Robin Good, toen een organisatie met 20 man personeel en een klinkende lijst klanten.

Schalekamp werd schrijver en journalist, een nieuwe droom, en debuteerde in ’11 met zijn eerste roman, 'de Parvenu', waarvan de filmrechten zijn gekocht door Eyeworks. Zijn tweede boek, non-fictie, gaat over het creëren van je ideale werk: 'Maak Werk van je Droom'. Youropeans! is zijn laatste project: in elke EU-hoofdstad interviewde hij vanaf 2013 telkens een dokter, kapper, ondernemer, sekswerker, lokale beroemdheid, politieagent, immigrant en kunstenaar. Met het delen van hun verhalen hoopte hij vooroordelen die we over onze Europese buren hebben weg te nemen en het Europese clubgevoel te versterken. In maart 2016 verscheen 'Dit is Europa', een verslag van zijn tweejarige tour d’Europe, waarvan in september 2016 de Engelse vertaling uitkwam.

Over Schalekamp of zijn projecten heeft u geregeld kunnen lezen in de kranten, kunnen horen op de radio (van Oog op Morgen tot BNR) of kunnen zien op TV (van RTL Late Night tot Debat op 2). Ook publiceerde hij met regelmaat op diverse plaatsen columns en (opinie)stukken voor NRC, Volkskrant, Trouw en FD, in onderwerp variërend van Europa, de maatschappelijke rol van de media, de falende FIFA, over zuivere koffie, over de dubieuze rol van banken.

Volledige omschrijving

Profiel

Vakgebied

Ondernemerschap & Europa

Talen

Nederlands, Frans, Engels, Duits

Tarief

Op aanvraag

In te huren als

Spreker Presentator Dagvoorzitter Panellid Interviewer

Onderwerpen

Maatschappij Ondernemen Bedrijfsleven & Management

Interview

Wat was je eerste baantje?

Je reinste kinderarbeid: als 7-jarige aardbeien plukken bij de boeren.

Wat is je hoogtepunt in je carriere?

De impact van Robin Good: mede door mijn bedrijf maakten Nederlandse bedrijven hun maatschappelijke betrokkenheid tastbaarder. En de mooie recensies van mijn roman De Parvenu in NRC/VN etc.

Hoe ziet je vakgebied eruit over 10 jaar?

Dat van de journalistiek? Dat zie ik vrij somber in: kwaliteit komt nog verder onder druk, het verliest de rol die het had (die van aanbieder van geredigeerd/gefundeerd nieuws en die van controleur op macht).

Voor wie heb je grote bewondering?

Mohammed Ali en Stevie Wonder.

Wat weet niemand van je?

Dat ik een seriemoordenaar ben en in het weekend in vrouwenkleren door de stad wandel en dat ik eigenlijk Pino uit Sesamstraat ben.

Twitter

Boeken

Dit is Europa

De Europese Unie is één van onze meest ambitieuze projecten ooit. Maar...

Bestel

Direct boeken

Ik wil graag informatie over de tarieven en beschikbaarheid van Mark Schalekamp

Velden met een * zijn verplichte velden

bedankt voor uw reactie

We zullen zo spoedig mogelijk contact met u opnemen.

Er is iets mis gegaan

Er is iets mis gegaan tijdens het verzenden
van uw bericht. Probeert u het nog eens.

probeer opnieuw