1. ...
  Meer dan 1050 referenties
 2. ...
  Altijd de perfecte match
 3. ...
  Offerte binnen 24 uur
 4. ...
  Creatieve (online) concepten

Ecosoof & Spreker

Marnix Kluiters

Met tien miljard mensen leven binnen de ecologische grenzen van één aarde, Marnix Kluiters gelooft dat het kan. De afgelopen jaren sprak hij voor zijn podcast Ecosofie met meer dan 80 experts over het verduurzamen van de samenleving. Telkens blijkt hoe complex het vraagstuk is, maar ook dat er een rode draad zit in verandering. Marnix vertelt hoe we transities kunnen versnellen en welke kansen en risico’s er de komende decennia op ons afkomen. Marnix Kluiters is te boeken als spreker bij het Sprekershuys.

...Marnix Kluiters

Over Marnix Kluiters

Het drijft Marnix om diepgang op een inspirerende manier toegankelijk te maken voor een breed publiek. Dat doet hij door het maken van een podcast en het geven van lezingen.


Ecosofie

Marnix heeft een passie voor duurzaamheid. In 2018 startte hij daarom de Ecosofie podcast. Daarin onderzoekt hij hoe we economie, ecologie en filosofie met elkaar in balans kunnen brengen. Hij gelooft dat deze cocktail zorgt voor een stabiele, veerkrachtige en ondernemende samenleving waardoor we op de lange termijn kunnen blijven genieten van het goede leven.


Non-visueel functioneren

Ongetwijfeld heeft zijn bijzondere levensloop ermee te maken dat zijn interesse voor dit onderwerp werd gewekt. Zo kreeg Marnix in 2014, op zijn twintigste, te maken met een heftige oogaandoening, waardoor hij in een halfjaar tijd het centrale gedeelte van zijn zicht verloor. Daardoor kijkt Marnix altijd door een mistige wolk. Centraal ziet hij niks, maar met wat restvisus aan de zijkanten, kan hij grote contrasten nog wel onderscheiden. Dit was echter geen reden voor hem om bij de pakken neer te zitten. Al snel leerde Marnix via de Babbage Academy in een 40 uur trainingstraject volledig non-visueel te functioneren. Alles op zijn telefoon/laptop wordt op hoog tempo uitgelezen door een synthetische stem. Toen een paar maanden later zelfs skiën mogelijk bleek dacht Marnix, dan kan alles. Via de Nederlandse Visueel gehandicapte skivereniging ging hij in Oostenrijk samen met een guide weer de berg af.


Creëren van maatschappelijke waarde

Een paar jaar later ontdekte hij tijdens een tegenvallende stage dat zijn toekomstbeeld te veel gericht was op het verkrijgen van een mooi salaris. Het stond lijnrecht tegenover de vrijwilliger die op de piste zorgde voor een betekenisvolle ervaring. De Tegenlicht documentaire Rendement van Geluk bekrachtigde zijn gevoelens dat het leven draait om het creëren van maatschappelijke waarde.


Eindbazen podcast

Deze mindset gaf Marnix al snel handen en voeten door als vrijwilliger bij de Eindbazen podcast te gaan werken. Daar initieerde hij de gasten en regelde interviews met onder andere Jan Terlouw, Marianne Thieme en Jan Rotmans.


Op bezoek bij Ecosoof Henk Oosterling

Na anderhalf jaar vond Marnix dat het tijd was om zelf op de stoel van de interviewer te gaan zitten. Hij kocht twee microfoons en startte zijn eigen podcast avontuur 'Op bezoek bij Ecosoof Henk Oosterling'. Een avontuur dat Marnix in vier jaar tijd langs inspirerende gasten als politici, zoals Jan Peter Balkenede en Jesse Klaver, CEO’s, zoals Feike Sijbesma en Paul Polman en activisten, zoals Marjan Minnesma bracht. Maar het leverde hem bovenal veel kennis, inspiratie en een mooi netwerk op.


Boek 'Duurzame Ambitie'

Het nieuwe boek van Marnix, genaamd 'Duurzame ambitie', komt op 30 januari 2023 uit. Dit boek nodigt je uit om de 80.000 uur die je carrière telt in te zetten voor een duurzamere wereld. Leer van leiderschapsexperts, psychologen, ecologen, transitiekundigen en economen welke rol je op welk moment kunt spelen in de duurzaamheidstransitie die elke organisatie raakt. Stoom jezelf klaar om de CEO of directeur van jouw organisatie te beïnvloeden naar meer duurzaamheid of om op termijn zelf die rol te pakken en echt impact te maken.

Boek Marnix Kluiters bij het Sprekershuys

Marnix Kluiters is te boeken als spreker. In zijn lezingen vertelt hij aan de hand van pakkende voorbeelden over verduurzaming, hoe belangrijk de rol van veerkracht is in transities en hoe je kunt groeien van tegenslagen. Op deze pagina vind je onder de kop 'Sessies' meer informatie over de verschillende mogelijkheden.


Spreker Marnix Kluiters inhuren voor jouw evenement? Neem contact met ons op!

Daarom kies je voor Sprekershuys

 • ...Ruim 10 jaar ervaring
 • ...Creatieve (online) concepten
 • ...Offerte binnen 24 uur
 • ...Eigen Content Studio
...Vraag offerte aan

Expertise

Duurzaam ondernemerschap, Leiderschap, Persoonlijke ontwikkeling, Strategie, Verandermanagement, Maatschappij

In te huren als

 • Spreker
 • Interviewer
 • Presentator
 • Panellid

Tariefindicatie

€1500

Sessies

Marnix Kluiters - Tegenslagen als kans voor persoonlijke groei

Marnix kreeg in zijn leven te maken met verschillende tegenslagen. Zo werd hij op zijn 20e nagenoeg blind. Hij ging zeker niet bij de pakken neerzitten maar richtte zich op, en leerde al snel opnieuw volledig functioneren. Nadat ook skiën nog bleek te kunnen kreeg hij een ongelooflijke drive dat alles nog mogelijk was al dan niet aangepast. Deze enorme wilskracht zorgde binnen 2 jaar voor een burn-out tijdens een stage bij een grote corporate. Ook daar trok hij lessen uit waardoor hij verzeild raakt in de podcast wereld en uiteindelijk de succesvolle Ecosofie podcast starte. Jaren later bleek echter nog steeds dat je niet te veel kunt doen en dat niet alles tegelijkertijd kan. Een ongelukkige klap tegen zijn hoofd zorgde voor een hersenschudding die meer dan een jaar duurde. Maar ook daar kwam Marnix weer beter uit. In deze lezing vertelt Marnix dat iedereen te maken krijgt met kleinere of grotere tegenslagen in zijn leven en hoe je deze levensbepalende momenten zo kan gebruiken dat je er persoonlijk van groeit.

Marnix Kluiters - Lezing Verander de wereld, wij zijn aan zet

De wereld verander je niet in 1 dag. Hoewel we in de media vaak de heftige momenten zien die grote veranderingen op gang brengen zijn dit vrijwel altijd de druppels die de emmer doen overlopen. Marnix vertelt aan de hand van pakkende voorbeelden hoe belangrijk de rol van veerkracht is in transities. Na deze lezing weet jij precies wat je moet doen om te zorgen dat een systeem zodanig verandert dat een kleine schok in staat is een onomkeerbare verandering op gang te brengen.

Proberen te vertragen in een wereld die versnelt

Marnix Kluiters vertelt over ecosofie: de brug tussen economie, ecologie en filosofie

Marnix Kluiters over de Babbage Academy

...
"Wij hebben Marnix gevraagd te spreken op een netwerkborrel van Teachers for Climate. Hij had een inspirerend en hoopgevend verhaal waar veel elementen in zaten waar de aanwezige docenten zich in konden herkennen. De communicatie en samenwerking was ook prettig. Een aanrader!"
Marlise Achterbergh, bestuurslid Teachers for Climate
...
"Marnix bracht zijn kennis over duurzaamheid op een bijzondere manier samen met zijn inspirerende levensverhaal. Hierdoor was het ongeacht je hoeveelheid voorkennis een boeiend verhaal van begin tot eind. Verder is Marnix een erg fijn persoon om mee samen te werken."
Amanda Kemp, Vloeibaar Rotterdam
...
"Marnix was een aanwinst voor ons tafelgesprek. Hij had zich enorm goed ingelezen en voorbereid en kon daarom een zeer scherpe bijdrage leveren. Hij stelde kritische vragen, hetgeen we ook van hem hadden gevraagd, maar bleef ook professioneel en open. Kortom; ik kan van harte raden Marnix in te schakelen om een bijdrage aan een duurzaamheidsgesprek of event te leveren."
Eva Amsterdam, duurzaamheidsmanager Coca-Cola Nederland
...
‘’Voor het Jongeren Innovatie Programma (JIP) van het Verbond van Verzekeraars is Marnix spreker geweest over klimaatverandering, de impact op de maatschappij en de keuzes die daarbij horen. De deelnemers hadden niet allemaal veel kennis over klimaatverandering. Toch konden zij, door het duidelijke gebruik van metaforen, Marnix’ verhaal goed begrijpen. Hij neemt je op een boeiende manier mee in waarom er een omslag nodig is in de huidige manier van leven, maar houdt het ook tastbaar. Dit gaf de deelnemers handvatten om in hun dagelijkse werk mee aan de slag te gaan. Aanrader!’’
Vylon Ooms, verzekeraars.nl

Advies nodig of een spreker boeken? Wij helpen je graag!

Neem vrijblijvend contact op met een van onze verbinders.