Hoe scoor jij jezelf? | Blog Jochem Uytdehaage

Maartje IJzerman

Maartje IJzerman

Jochem Uytdehaage lachend met armen over elkaar in blauwe sweater bij witte achtergrond

'Doe datgene waarvan jij denkt dat je dat moet doen!'

Hoe scoor jij jezelf?

Met verbazing kijk ik om mij heen. Wat zijn er veel mensen die zichzelf voorbij lopen. Noem het overwerkt, overtraind, overspannen, overreached of een burn-out. En alles daar tussen in. Want het is niet zwart-wit. Het is een glijdende schaal door alle soorten grijs heen. Maar het heeft één ding gemeen: mensen lopen op hun tandvlees. Fysiek vermoeid, mentaal minimaal scherp, emotioneel instabiel en het vuurtje waarvoor ze leven brandt ook niet meer.

Voor mij persoonlijk is het heel herkenbaar. Ruim 15 jaar ben ik actief geweest in de topsport, schaatsen, met als hoogtepunt het winnen van Olympisch goud op de 5 kilometer in 2002 in Salt Lake City. Het was geweldig om de beste van de wereld te zijn. Wat voelde dat fijn! De les die ik had geleerd, weten hoe te winnen, dat gaf mij enorme voldoening.

En het gekke is dat ik in de jaren er na nog mooie prijzen heb behaald, maar dat ik ervan overtuigd ben dat ik nog meer Olympische medailles had kunnen winnen als ik mijn werk-prive balans meer op orde had gehad. Ik wilde zo graag winnen, dat ik alles voor mijn sport deed en er nog veel meer voor liet. Als er iets leuks voorbij kwam, dan stelde ik mijzelf de vraag: “Ga ik hier harder van schaatsen?”

In de basis geen rare vraag – echter, als je zoals ik, met oogkleppen op je sport bedrijft, dan kan het hier fout gaan. Want nee, een verjaardag draagt in de basis natuurlijk niet bij aan het beter worden als schaatser. Toch?

Pas vele jaren later ben ik gaan inzien dat het presteren op het ijs als schaatser, veel meer is dan altijd en alleen hard trainen. En dan heb ik het niet over ook aandacht geven aan de juiste voeding, het materiaal, de mentale vaardigheden. Nee, het is een kwestie van kiezen tussen welke rollen je als mens in het leven vervuld.

Persoonlijk besliste ik alles rond mijn rol als schaatser. Terwijl ik natuurlijk ook partner ben, de zoon van mijn ouders, maar ook broer en buurman. En al deze rollen vragen tijd, energie en aandacht. En tussen deze rollen dien je continu te switchen. Welke rollen vervul jij allemaal in het leven? En geef jij bijvoorbeeld voldoende aandacht aan jouw rol als beste vriend van?

En geef jij daarnaast ook voldoende aandacht aan jezelf, jouw oplaad momenten? Jouw slaap, voeding, beweging en ontspanning? En spendeer jij ook tijd aan jouw hobby’s? Het antwoord op deze vragen mag jij zelf geven. Hoe scoor jij jezelf? Welk cijfer geef jij jezelf?

Als schaatser scoorde ik hier een in de laatste jaren van mijn carrière een onvoldoende. Nu, ruim 10 jaar verder, ouder en wijzer, mijn lessen geleerd, scoor ik mijzelf hoog. Vaak een acht, soms even lager, vaak hoger. En op deze wijze weet ik de balans in mijn privé en mijn werk goed op orde te houden. Het was een harde les in het schaatsen, ik ben er Olympische medailles mee mis gelopen. Maar des te waardevoller zijn de medailles die ik wel heb behaald en de lessen voor de rest van mijn leven.

En eerlijk gezegd – deze geleerde lessen gelden niet alleen in de sport, maar voor een ieder die wil genieten van het leven. Dat is waar ik vandaag de dag voor ga: mensen een rijker leven laten leven!

Energieke groet!

Wil jij meer weten over huysgenoot Jochem? Bekijk dan hier zijn profiel