Duurzaam ondernemen: alleen het milieu van belang?

Maartje IJzerman

Maartje IJzerman

Een cyclus van duurzaamheid

Duurzaam ondernemen. Bij deze term denken we waarschijnlijk allemaal aan het milieu. Want duurzaamheid is toch het zorgen voor onze planeet? Duurzaam ondernemen is meer dan alleen het milieu vooropstellen. Het is balans in je bedrijfsvoering, waarbij je rekening houdt met het effect op het milieu, de maatschappij en niet te vergeten: de werknemers.

''vitaliteit is van belang bij het Sprekershuys.''

Duurzaam ondernemen. Bij deze term denken we waarschijnlijk allemaal aan het milieu. Want duurzaamheid is toch het zorgen voor onze planeet? Duurzaam ondernemen is meer dan alleen het milieu vooropstellen. Het is balans in je bedrijfsvoering, waarbij je rekening houdt met het effect op het milieu, de maatschappij en niet te vergeten: de werknemers.

Bij duurzaam ondernemen is de gezondheid en vitaliteit van de werknemers een belangrijk aspect. Daarbij zijn de bedrijfscultuur, leiderschap en betrokkenheid belangrijke punten. Gezonde en energieke werknemers zijn vaak bevlogen en leveren daardoor betere prestaties. Dit is dus niet alleen belangrijk voor het personeel, maar ook goed voor het bedrijfsresultaat!

Zitten is het nieuwe roken
Huysgenoot Erik Scherder weet als neuroloog ons te vertellen wat weinig bewegen met ons brein doet. “Een half uur per dag uit die luie stoel! Lichaamsbeweging houdt niet alleen ons lijf, maar ook ons brein in conditie. Beweging baat het brein en daarmee de gezondheid”, aldus Erik Scherder. Leer jezelf dus aan om een half uur per dag uit je bureaustoel te komen. Ga even wandelen, fietsen of de trap op-en-neer lopen. Natuurlijk kun je ook dit half uur opdelen in twee keer een kwartier; als je maar beweegt

Gezonde voeding is ook lekker
Vaak wordt gezond eten direct geassocieerd met het eten van een bord sla. Gelukkig is gezond eten meer dan dat. Voedingscoach Rens Kroes weet dit maar al te goed. Met al 3 kookboeken biedt Rens ons vernieuwende recepten voor een gezonde maaltijd. Gezonde voeding, ontspanning en beweging: een drieluik die voor iedereen van toepassing is. Rens vindt daarbij dat voeding de hoofdrol speelt. Als voorstander van onbewerkte voeding (ook wel het trendy ‘powerfood’ genoemd), helpt Rens ons bij hoe wij verantwoorde maaltijden naar het werk kunnen meenemen.

Vitaliteit is balans
Volgens huysgenoot Jochem Uytdehaage is vitaliteit vrij simpel: het geheim van vitaliteit is balans. Hoe je die balans bereikt, dat maakt eigenlijk niet zoveel uit. Ieder mens heeft namelijk zijn eigen manier van energie krijgen en ontladen. Natuurlijk zijn er een aantal vaste bestandsdelen die iedereen wel kent: voldoende slaap, goede voeding en genoeg bewegen. Maar hoeveel je van ieder nodig hebt moet je zelf bepalen. Vitaliteit betekent voor iedereen wat anders. Zorg er in ieder geval voor dat je genoeg activiteiten zoekt die helpen om je energie te geven. Het kunnen kleine dingen zijn zoals een avondje uit, een paar uur lachen of een goed gesprek. Zelf krijgt onze huysgenoot Jochem energie van het gras maaien; iedereen dus zijn eigen activiteit!

Duurzaam ondernemen bij het Sprekershuys
Ook bij het Sprekershuys zijn we bewust van het belang van vitaal en duurzaam ondernemen. Gezondheid wordt gestimuleerd met elke week vers fruit. Daarnaast inspireren we elkaar met onze gezonde lunches en tussendoortjes zodat er af en toe ook een stuk taart gegeten kan worden. Alle bureaus bij het Sprekershuys zijn sta/zit bureaus: een bureau die je zowel op zit- als stahoogte kan instellen. Bij een juiste werkhouding houd je het ook een stuk langer vol. Buiten onze wandelingen rond om het kantoor met onze hond Jip, sport het Sprekershuys-team wekelijks samen met een personal trainer. Ter ontspanning staat er een voetbal- en pooltafel waar we graag gebruik van maken om ons brein even rust te geven. Al met al: vitaliteit is van belang bij het Sprekershuys.

Meer sprekers over duurzaam ondernemen.

Geschreven door Roosje van der Veer