In gesprek met Ron Blaauw – Deel 1

Maartje IJzerman

Maartje IJzerman

Cafe Ron Blaauw met goude en zwarte tinten

Huysgenoot Ron Blaauw behoeft bijna geen introductie. Desalniettemin leuk om vanuit het Sprekershuys even bij Ron langs te gaan. In de sfeervolle Gastrobar te Amsterdam treffen we Ron. Het is een drukke dag maar hij maakt graag even tijd voor ons.

‘Koken is hetgeen ik het allerliefst doe, maar ik ben altijd een kok/ ondernemer geweest.'

Huysgenoot Ron Blaauw behoeft bijna geen introductie. Desalniettemin leuk om vanuit het Sprekershuys even bij Ron langs te gaan. In de sfeervolle Gastrobar te Amsterdam treffen we Ron. Het is een drukke dag maar hij maakt graag even tijd voor ons.

Onder het genot van een kopje cappuccino zijn we allereerst benieuwd op welk succes Ron het meest trots is. Zijn antwoord: de Gastrobar. Dit komt voornamelijk door de omslag die ze gemaakt hebben met de Gastrobar en dat het restaurant vervolgens een succes werd. Dat is iets waar Ron elke dag met plezier aan terug denkt. Voor wie het gemist heeft, Ron had met zijn restaurant 2 (!) Michelin sterren. Destijds is hij met de Gastrobar helemaal opnieuw begonnen. Een meer toegankelijk concept, betaalbaarder en misschien ook wel leuker.

Zeven zaken!
In Amsterdam heeft Ron inmiddels 7 zaken opgestart en daarnaast adviseert hij een aantal zaken buiten Amsterdam. Aan deze zaken verbindt Ron zijn naam. ‘Voor de rest staat er niets in de planning, zeg ik met een kleine glimlach.’ Natuurlijk vragen wij nog even door… Wat betekent die kleine glimlach? Ron geeft aan dat er allerlei dingen lopen. Het is een hectische fase op het moment en ze zijn momenteel terughoudend over nieuwe dingen. De focus ligt voor hen echt op het houden van controle en het bouwen aan wat ze nu hebben.

Ondernemen vs. koken
‘Koken is hetgeen ik het allerliefst doe, maar ik ben altijd een kok/ ondernemer geweest. Ik vind ook wel dat dat moet. Als kok moet je ook kunnen rekenen en proberen er onderaan de streep iets aan over te houden.’ Het begon voor Ron allemaal toen hij van de lagere school naar de middelbare school ging. Hij had maar 1 doel voor ogen en dat was in Amsterdam naar school gaan. Opmerkelijk is dat het hem niet eens zoveel interesseerde wat voor een opleiding het zou worden. Toevalligerwijs werd het koken. Het eerste half jaar dat hij in een keuken terecht kwam dacht hij: ‘Wat is dit? Is koken nou alles uit de diepvries halen? Van grote gebakken aardappels tot hele zeetongen.’ Hoe anders was dat bij tweede bedrijf waar Ron met de chef zelf naar de markt ging. Het was een klein restaurantje, verfijnd en gastvrij. ‘Daar is eigenlijk mijn hart opengegaan en dacht ik voor het eerst: dit is leuk, dit wil ik! En het is fantastisch om te doen.’

Trends & ontwikkelingen
Ron vindt het opvallend dat er in de horeca steeds meer strategisch wordt nagedacht. Steeds meer mensen reizen bijvoorbeeld en zij komen terug met een stuk bagage en ervaring. Dit gebruiken zij in de onderneming die zij gaan starten. Het is niet meer zoals vroeger; we beginnen maar een restaurantje en we zien wel wat het wordt. Er zit heel veel gevoel achter, veel emotie en veel beleving. Dat is een goede ontwikkeling voor de horeca. Een trend die je daarnaast ziet is de healthy trend met quinoa, groene kruidensoepen of pokebowls. De trends worden allemaal snel gevolgd. ‘Het klinkt heel plat maar ik geloof dat mensen ook wel gewoon eens een lekker broodje kroket willen tijdens een break’, aldus Ron. Je moet het publiek eigenlijk de keuze geven. Ron is van mening dat je niet voor de gast moet beslissen om gezond te eten. Je moet niet proberen je publiek op te voeden maar je kunt ze wel prikkelen. In de restaurants van Ron is dit hetzelfde. Je kunt hier iets lichts eten maar je kunt ook een gerecht bestellen met een heerlijke dikke saus of een gerecht met frietjes. Als het gaat om catering op events dan moet je iets serveren waar de gasten energie van krijgen. Het moet een hapje zijn dat er mooi uit ziet en waar je over praat, dat je er met elkaar meningen over uitwisselt.

Denk ook aan de presentatie. Op een stokje bijvoorbeeld of een hapje dat je ergens aanhangt of uithaalt, out of the box! Het mag wel een hapje zijn dat een beetje op het randje zit, bijvoorbeeld een spicy hapje Je moet er volgens Ron even een opkikker krijgen. Het moet spannend zijn en iedereen moet de energie krijgen om de dag of het event te beginnen. Een tijd terug was Ron bij een evenement waarbij het personeel met karren door het publiek liep. Je dacht als publiek dat het personeel zoekende was naar de juiste locatie. Maar op die karren stond het eten. Je kon er wat vanaf pakken en blijven staan. ‘Dat vond ik heel leuk en innovatief gedaan, daar dacht ik van; hé, daar kan ik wat mee!’

Meer weten over Ron? Bekijk dan hier zijn profiel of neem contact op via info@sprekershuys.nl