Voorstelblog Frank van Houten

Daniëlle van der Schoot

Daniëlle van der Schoot

Frank van Houten poserend bij vliegtuig in vliegtuigpak buiten

Wie is Frank?

Frank van Houten is piloot in hart en nieren. Met zijn Team Dutch Rush vliegt hij mee op het hoogste niveau van extreme aerobatics vliegsport. Dat lijkt op Red Bull Airrace, maar dan met nog meer showelement. Franks airshows zijn een aaneenschakeling van spectaculaire vliegmanoeuvres waarmee hij laat zien wat er maximaal mogelijk is met een vliegtuig. Naast topsporter is hij captain en trainer op de Global 6000 businessjet. Dagelijks vliegt hij de 'movers and shakers' naar alle uithoeken van deze aarde. Dit geeft hem een unieke kijk in de corporate wereld. Vanuit die ervaring is hij ook actief als spreker, motivator en trainer.

Hoe ziet jouw carrière eruit?

Mijn leven staat in het teken van vliegen. Ik begon op mijn twaalfde met zweefvliegen en haalde mijn vliegbrevet nog voor mijn rijbewijs. Vervolgens vloog ik vijftien jaar bij de Koninklijke Marine met Lynx helikopters en P-3 Orion patrouillevliegtuigen. Daarna ben ik overgestapt naar de business aviation: de meest dynamische vorm van commerciële luchtvaart. Tijdens mijn vliegopleiding bij Defensie begon de liefde voor de aerobatics vliegsport. Ik stelde mezelf ten doel om het hoogste niveau te bereiken. En yes… dat is gelukt! Het geeft een enorme kick dat ik nu meevlieg in de meest spectaculaire vliegshows van Europa met mijn eigen Sukhoi 26MX. Dit is het sterkste aerobatics vliegtuig ter wereld, te vergelijken met de Formule 1 van het luchtruim. Een droom waar ik alles voor opzij heb gezet.

Hoe ben je met vliegen in aanraking gekomen?

Het vliegen is altijd in mijn leven geweest. Ik kom niet uit een vliegersfamilie, maar als kind zat het al continue in mijn hoofd en hart. Ik moest en zou vliegen! Mijn ogen waren altijd al gericht op de lucht en ik bouwde al vanaf jonge leeftijd aan mijn droom. Op mijn twaalfde begon ik met zweefvliegen en toen was het hek van de dam! Ik had allerlei bijbaantjes om vlieglessen te kunnen betalen. Mijn vader stimuleerde me en betaalde dan de helft van het lesgeld. Een week nadat ik 18 werd haalde ik mijn vliegbrevet. Ik noem dat weleens het mooiste startcertificaat van mijn leven.

Waarom spreekt vliegen je zo aan?

Vliegen betekent voor mij ultieme vrijheid. Ik geniet elke dag van het vliegen. Het heeft mijn leven enorm verrijkt. Ik kom overal ter wereld, ontmoet allerlei mensen en zie elke dag bright blue skies. Vliegen is voor mij ook een 'never ending challenge'. Ook na 12.000 vlieguren leer ik nog iedere dag. Vooral in het extreme aerobatics vliegen streef ik steeds naar een nóg hoger niveau. Ik train keihard om nieuwe combinaties van manoeuvres onder de knie te krijgen... Het voelt echt magisch als dat dan lukt!

Daarnaast merk ik dat veel mensen gefascineerd zijn door het vliegen. Daarom is het ook fantastisch om mensen te entertainen met vliegshows. Ze zijn vaak verbaasd en dolenthousiast als ze zien welke extreme manoeuvres ik kan maken met een vliegtuig. Net als bij andere kunstvormen kun je ze even optillen uit het dagelijks leven. Ik kreeg enorm veel vragen van mensen die graag willen weten hoe het werkt en hoe het voelt. Dit inspireerde me en zodoende ben ik ook keynote speaker en motivator geworden. Ik neem op die manier mensen mee in de wereld van aviation.

Hoe vertaal je het vliegen naar een lezing?

Als piloot en topsporter wil ik mensen inspireren. Niet alleen voor het vliegen, maar met name om het maximale uit hun leven en hun talenten te halen. Ik ga daarbij net een stapje verder. ‘Even the sky has no limits’.

Met mijn aerobatics vliegtuig laat ik zien wat maximaal mogelijk is met een vliegtuig. Ik spreek daarom graag over onderwerpen als topprestaties, motivatie, persoonlijke ontwikkeling en omgaan met tegenslagen.

Mijn werk in de commerciële luchtvaart beschouw ik ook als topsport. Ik vertel hoe ik met mijn team elke dag streef naar het allerhoogste servicelevel voor onze high-end klanten. Als captain en trainer inspireer ik mensen dan ook graag in hun persoonlijk leiderschap, management, communicatie vaardigheden en teamwork.

Wat zou je het publiek willen meegeven tijdens een lezing?

Mijn aerobatics trainer leerde me een hele belangrijke basisregel: "Keep the Wing Happy”. Een mooie metafoor die zowel in de topsport en corporate wereld van toepassing is. Het is de crux om onder alle omstandigheden zowel de mens als techniek ‘happy’ te houden. Ook tijdens turbulente omstandigheden. Ik krijg regelmatig reacties van mensen die na mijn lezing laten weten hoe ze deze metafoor nu ook toepassen in hun eigen leven. Dan is de cirkel rond. Het maakt mij echt gelukkig om anderen met dit soort inzichten te inspireren en motiveren.

Dilemma's

Hoog in de lucht of met twee voeten op de grond?

Hoog in de lucht! En dankzij mijn team sta ik ook altijd weer met beiden voeten op de grond. Vliegen is namelijk het ultieme voorbeeld van goed teamwork. Ik beheers de G-krachten in de lucht en mijn team de ‘G-krachten’ op de grond. Samen vormen we een eenheid. Altijd en overal.

Regen of wind?

Wind. Wind is energie. Soms werkt het tegen, maar je kunt het ook uitstekend gebruiken om je prestaties te verbeteren. De sport wordt juist uitdagend, omdat het gaat om het beheersen van al dit soort elementen.

Wind kan je enorm helpen maar het kan je soms ook in gevaar brengen. Het is de crux om de juiste koers en balans te vinden. Het hele leven is voor iedereen eigenlijk een manier van kunstvliegen.

Vliegen of spreken?

Vliegen! Voor mij dan het liefst de meest extreme vorm van vliegen. Maar ook om erover te spreken en mensen te inspireren om ook het maximale uit hun leven en hun talenten te halen.

Meer weten over Frank?

Bekijk hier zijn sprekersprofiel.