Als je niet blijft balanceren val je om!

Maartje Ijzerman
Door Maartje
19 augustus
Chanti Janssen inhuren als spreker bij het Sprekershuys

Bij zomer denk ik aan bloemen, aan ''van die mooie witte bloemetjes in het gras waar je kettingen en haarbanden van kunt maken met je kinderen.''

Bloggen, is het een vak apart? Ik weet het niet. Ik weet wel dat ik schrijven leuk vind omdat het je eigen creatie betreft. Maar hoe leuk is het als je geïnspireerd wordt door andere ondernemers dan wel familieleden. Mijn Twitterbericht met een oproep tot mogelijke onderwerpen leverde enkele reacties op waaronder die van Cecile Janssen, familie inderdaad. Cecile reageerde binnen 1 minuut en als je in de flow van schrijven zit en je hoofd barst van de creativiteit op dat moment, is die snelle reactie erg wenselijk. De volgende steekwoorden werden op mijn bord gelegd: zomer – kwaliteit – ondernemen – balans.

Hoe gaan we dat aanvliegen, zorgvuldig afhandelen? De woorden in mij opnemen en vervolgens vol gas gaan schrijven? Of typen we het… Eerst een kladje en daarna politiek-correct weergeven? Of gewoon zoals ik ben; BAM dit is mijn blog! Mijn steekwoorden liggen op mijn bord, ik pak er mes & vork bij, klein beetje zout en peper en hopla we gaan aan de slag.

Ik ga jullie meenemen in mijn weg naar de uitwerking van deze steekwoorden. Wat is jouw associatie bij deze steekwoorden? Ik zal ze nog een keer benoemen: zomer – kwaliteit – ondernemen – balans. Niet meteen doorlezen, doe je ogen even dicht en laat ze even doordringen. Nee niet denken: ‘Wat denken ze nou van mij op kantoor als ik mijn ogen dicht doe?’ Who cares, doorbreek je routines! Ogen dicht? Wat denk je?

Nu een duik in mijn hoofd…

ZOMER – KWALITEIT – ONDERNEMEN – BALANS

Bij zomer denk ik aan bloemen, aan van die mooie witte bloemetjes in het gras waar je kettingen en haarbanden van kunt maken met je kinderen. Waarbij je even droomt en denkt aan het leven, maar bij zomer denk ik ook aan de zon, aan de zee, de terrasjes, de golfbaan, de andere energie van mensen & de lange lichte dagen…. Weet je hoeveel bloemen er vaak in kantoortuinen staan? Kijk je daar wel eens naar of ben je bezig met de voorwaarden die je tijdens het gesprek moet behandelen?

En dan de kwaliteit van leven! Zo’n moment dat je even terug denkt aan je jeugd en onbezorgdheid. Ben ik dan nu bezorgd? Nee dat niet, maar mijn hoofd vult zich dagelijks wel sneller met invloeden dan als kind. Althans, invloeden waar ik meer over nadenk. Denk ik nu….

Ondernemen… Als maar verder, door, volgende, omzet, massa, van gesprek naar gesprek, in het weekend en tussendoor je mail uitwerken, in de auto toch stiekem even een berichtje naar je secretaresse sturen omdat er nú iets geregeld moet worden. ’s Avonds weer onderweg naar een netwerkbijeenkomst omdat dat ook van belang is. #racemomenten

Is ondernemerschap alleen maar snelheid? Nee, ondernemerschap is kwaliteit bieden naar opdrachtgevers, medewerkers, samenwerkingspartners, producten, diensten en personen. Ondernemerschap is groei creëren, zowel persoonlijk als in het grotere belang. Ondernemerschap is genieten van het leven en ondernemers laten genieten van jouw leven, je onderneming! Hoe groot of klein het ook is, doe de dingen met plezier. Hou je van de zomer? Maak van iedere dag een zomerse dag!

Goed. Ondernemerschap, kwaliteit en zomer hebben we aardig samengevat. Althans, hoe ik het zie. En dan krijg ik de vraag; 3 kinderen, meerdere ondernemingen, sparringpartner voor ondernemers, samenwerken met je broertje, je partner ook zelfstandig en af en toe nog golfen, waar haal je de tijd vandaag? Oké eerlijk is eerlijk, ik heb mijn privémomenten ook nodig. 10 kilo mag er best af, maar biologisch eten doen we. Sporten? Ja… moet ik vast tijd voor maken maar past nu niet in mijn balansplan. Lekker knutselen met de kinderen gaat nu voor. Kan volgende maand weer anders zijn. Mijn momenten van even nadenken, relativeren en keuzes maken zijn belangrijk. De balans moet je telkens weer opnieuw vinden en bepalen.

Wat denk je dat als je eenmaal op een plank staat met een bal eronder, je stabiel staat en je balans geen rol meer speelt? Je in die houding & positie altijd kan blijven staan? Als je niet blijft balanceren val je om. Die bal moet je soms weg trappen en weer terug krijgen. Die bal is rond net als de aarde. Die bal creëert verbinding; sport. Die bal kan je hooghouden, die bal kan je vasthouden en met niemand delen. Die bal kan je weg slaan. Met die bal kan je scoren. Die bal kan je doorspelen. Die bal kan je doormidden snijden, die bal kan je leeg laten lopen… die bal… die bal. Flexibiliteit & creativiteit komen er ook bij kijken. Om verder te komen moet je durven bewegen Blijf balanceren, anders val je om!