De dag van de dagvoorzitter met… Kim Coppes

Maartje IJzerman

Maartje IJzerman

Kim Coppes glimlachend met een bordeaux blazer

Huysgenoot Kim Coppes is een veelgevraagd dagvoorzitter. In deze blog vertelt ze alles over haar dagvoorzitterschap!

Met wie hebben wij het genoegen?

Kim Coppes, dagvoorzitter/gespreksleider. Na de theaterschool en jaren podiumervaring, waarbij ik interactieve theaterprogramma’s altijd al het leukste vond, volgde ik opleidingen in communicatie en journalistiek, werkte als trainer en interviewer. Op een dag was ik plotseling voor het eerst dagvoorzitter – ik was er voor een workshop en de organisatie vroeg of ik ook kon presenteren, de directeur interviewen, een paneldiscussie leiden en de energie hoog en de dag levendig houden. Dat deed ik, en alles viel op zijn plek, alles wat ik ooit geleerd had. Dit is mijn vak, dacht ik.

Hoeveel events heb jij +/- mogen voorzitten?

Vorig jaar heb ik 94 dagvoorzitterschappen gedaan. Dat is genoeg voor een jaar. Meer dan 3 dagvoorzitterschappen per week doe ik niet meer, omdat ik voor ieder dagvoorzitterschap minimaal een dag voorbereid. Reken maar uit.

Hoe pak jij de voorbereiding voor een evenement aan?

Praten met de opdrachtgever en deelnemers, lezen, sprekers bellen, als het even kan meebedenken van werk- en gespreksvormen, het ritme in de dag aanbrengen. In de weken voor een evenement lees ik de krant anders, kijk ik anders televisie, alles focust zich dan op het onderwerp van de bijeenkomst. Ik werk in iedere branche, ben echt een allrounder, dus ik leer ontzettend veel. Handig voor op feestjes, ik weet van ieder onderwerp wel een klein beetje.

Wat doe jij voordat jij het podium opgaat?

Na het testen van de techniek ben ik al begonnen, ik praat met iedereen, kijk rond, loop door zaal, dan is de overgang naar het begin heel natuurlijk. Laatste focus doe ik in de ochtend al, onder de douche, dan vallen me nog vragen of andere ideeën in.

Wat vind jij de beste indeling van een programma?

Die bestaat niet, omdat de vorm van het programma toegepast moet zijn op het doel van de dag, vind ik. Bijeenkomsten zonder interactie moeten verboden worden, en ik houd erg van een mooie rode draad van begin tot eind, samenhang, energie en wisseling van vorm en plek. Dynamiek. Dat alles bijdraagt, van locatie tot muziek tot catering. En hopelijk veel lachen.

Wat is voor jou persoonlijk het doel op zo’n dag?

Een gelukkige zaal en een gelukkige opdrachtgever. Contact, en inhoud van waarde. Het mooiste vind ik als mensen kunnen zeggen dat ze veel geleerd hebben en tegelijkertijd dat de tijd vloog omdat ze zo gelachen hebben. Dat geldt ook voor mij, dat heb ik het liefst.

Welke interactieve tool gebruik jij het liefst?

Slido en North Polls zijn mijn favorieten omdat daar de functie in zit waarbij het publiek, bij een veelvoud aan vragen, kan stemmen op de vraag die ze het belangrijkst vinden. Onmisbaar voor korte q and a’s in grote groepen.

Hoe ‘deal’ jij met lastige vragen uit de zaal?

Daar hoop ik op. Ik waardeer werkelijk iedere inbreng en probeer in verband met de dynamiek wel snel te duiden waar de vraag over gaat. Zonder de vrager af te straffen snel naar de essentie.

Wat vind jij het leukste op zo’n dag?

Als er een golf door de zaal gaat. Kan pure stilte zijn, aan de lippen van een spreker hangen, kan een lachsalvo zijn, kan rumoer zijn uit betrokkenheid, of een inzicht dat rondzoemt.

Blijf jij altijd hangen bij de borrel?

Even. In elk geval om te benoemen wat goed was (kritisch terugkijken kan ook later), om te bedanken, en vaak nog om reacties te ontvangen van deelnemers. En dan loop ik op wolken de deur uit.