De verandering ben jezelf!

Maartje IJzerman

Maartje IJzerman

Pauline de Wilde die kijkt naar rechts

Naast tv-programma’s, is Pauline de afgelopen jaren actief als dagvoorzitter en motivator. De evenementen en seminars die zij begeleidt zijn heel divers. Of Pauline nu het zeer interactieve event van Google presenteert, de nieuwe business strategie voor 2020 introduceert bij het Management Team van Eneco of de Weddingplanners van Nederland motiveert, elke keer weer weet zij de juiste snaar te raken en zorgt zij ervoor dat haar publiek vol energie de zaal uitgaat!

Als je doet waar je van houdt, wandel je blijer door het leven en maken we met z’n allen de wereld mooier.

In ons leven maken we elke dag keuzes, misschien wel honderden per dag! Boterham met kaas of cruesli, baggy of skinny jeans, snel hapje eten of toch zelf koken… ga zo maar door. Niets spannends, echter wel aan de orde van de dag! Voor de één is keuzes maken appeltje eitje, de ander doet er wat langer over, zeg maar de twijfelkonten van deze wereld.

Nu zijn er keuzes in je leven die, zoals ik het noem, Life Changing zijn! Ieder mens krijgt kansen en uitdagingen op z’n pad waarin bepaalde keuzes gemaakt moeten worden. Je hebt altijd een keus. Mensen zijn dat niet altijd met mij eens. Wat ik daarmee wil zeggen is het volgende. Inderdaad, je hebt niet altijd de keus voor wat je overkomt, bijvoorbeeld ziekte, overlijden, faillissement, absoluut niet. Je hebt wel de keus hóe je ermee omgaat. Iedereen krijgt te maken met uitdagingen! Ik geloof niet in: kan niet! ‘Kan niet’ ligt naast ‘wil niet’ op de begraafplaats. Als je namelijk iets echt graag wilt, dan lukt dat je! Dat gaat absoluut niet altijd zonder slag of stoot, daar is lef, doorzettingsvermogen, soms een lange adem en vaak een geweldige vrienden/familie-kring voor nodig. Maar het kan!

Mijn Life Changing keuze maakte ik door na mijn studie te switchen van econome naar actrice/presentatrice. Kersvers van de UvA, kreeg ik de mogelijkheid om voor een paar jaar naar Amerika te vertrekken, ik greep die kans met beide handen aan. Een vriend van mij zei: Pauline, ga doen waar je hart ligt. Ik hoefde daar niet over na te denken, ik wilde het podium op, altijd al. Als jong meisje stond ik met een roze borstel als microfoon voor de spiegel. In Amerika heb ik de stoute schoenen aangetrokken en vanaf dat moment is: Feal the Fear and Do It Anyway mijn drijfveer. Ik stapte in downtown Seattle de bus uit en stond voor een theater, ik ging naar binnen en de korte versie is: ik raakte aan de praat met de receptionist. Hij bleek regisseur te zijn en gaf mij mijn eerste rol in het toneelstuk Rebel without a Cause. Zes weken later stond ik op het podium en ben er nooit meer vanaf gegaan. Tuurlijk kun je nu zeggen: Ja, maar jij kreeg de kans letterlijk voor je neus… Oh ja? Ik had ook als ex-pat wife op de bank kunnen blijven zitten en sherry drinken. Ook goed, niks mis mee, alleen dat is nu net het verschil waarom sommigen mensen hun droom waarmaken en anderen blijven dromen. Sterker nog, het heeft mij m’n relatie gekost, waarmee ik alleen maar wil aangeven dat je dromen waarmaken zeker niet altijd rozengeur en maneschijn is. Toch is het de moeite waard. Ondanks dat het voor mij een uitdaging blijft te accepteren dat het leven vaak niet zo loopt zoals ik het bedenk, maak ik steeds vaker de keuze te accepteren hoe het is!

Stephen Covey, de Amerikaanse auteur, schreef diverse boeken over de cirkel van invloed en de cirkel van betrokkenheid. In de cirkel van betrokkenheid zitten energievreters, mensen die kostte wat het kost invloed uit willen oefenen op situaties waar ze geen invloed op hebben, zeg maar de slachtoffers, de ‘ik wil wel maar lukt echt niet’… die. Gelukkig bedacht deze Amerikaan ook de cirkel van invloed en daar bevinden zich de energiegevers. Mensen die op zoek gaan naar situaties en factoren waar ze wél invloed op hebben, zodat ze door hun eigen gedrag wel degelijk een verandering, een verschil, kunnen maken.

Als je doet waar je van houdt, wandel je blijer door het leven en maken we met z’n allen de wereld mooier. Ik mag elke week stralen op een podium en hoop daarmee anderen te motiveren te gaan doen waar ze van houden. Dan maken we de wereld mooier… vandaag nog!

Geschreven door: Pauline de Wilde