Ik ga echt geen croptops dragen met mijn buik!

Maartje Ijzerman
Door Maartje
01 september
Maartje Ijzerman verbinder bij het sprekershuys

Na mijn studie Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Utrecht te hebben afgerond kwam het Sprekershuys op mijn pad. Het bezig zijn met creatieve concepten, organiseren, communicatie en het brengen van inspiratie is iets waar ik blij van word. Met regelmaat hoor ik ‘Wauw... Jij doet leuk werk!’. Ik kan volmondig zeggen: ‘Ja, ik heb het leukste werk dat er is!’.

''Dat ‘iets’ werd opgevuld toen het Sprekershuys op mijn pad kwam.''

Wanneer doe je nou wat je leuk vindt? En past het eigenlijk wel echt bij je? Dat zijn vragen waar men tegenwoordig bijna non stop mee bezig is. Doen wat bij je past, wat je leuk vindt en niet klakkeloos met de meute meegaan. Een voorbeeld. Mode, naast het Sprekershuys een grote liefde van mij. Wanneer begrijpen mensen nou eens dat je niet klakkeloos trends moet volgen en juist moet kijken naar wat bij jou past? Mode bestaat meer dan uit alleen trends. Het gaat erom dat je door styling je persoonlijkheid kan laten zien en een indruk kan achterlaten die bij jou past. Mode is niet het volgen van alle trends die op je afkomen, het is de trend kiezen die bij jou past.
Maar wat past nou eigenlijk bij mij…

Vanaf mijn 12e riep ik: ‘IK WORD LATER ADVOCAAT!’. Niets of niemand kon mij hierin tegenhouden, want ik wilde het, dus het ging gebeuren. Helemaal toen ik erachter kwam dat mijn docent hier iets minder vertrouwen in had dan ik. Van mavo stroomde ik door naar havo en uiteindelijk naar het vwo. Eigenlijk ging het vrij makkelijk, want ik had een doel voor ogen. Toen kwam het moment waarop ik eindelijk Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit van Utrecht kon gaan studeren.

Ik weet nog dat ik tegen mijn vader zei: ‘Pff van leren word je echt moe…’. Dit was de eerste keer in mijn leven dat ik écht moest leren. Naast het leren probeerde ik ook een hoop nevenactiviteiten te doen, zoals een rechtswinkelbestuur en het werken als griffier bij Rechtbank Utrecht. Uiteraard omdat ik het leuk vond, maar ook omdat ik hoe dan ook bij één van de topkantoren wilde werken.
Na bijna cum laude afgestudeerd te zijn, allerlei stages te hebben gevolgd en diverse nevenactiviteiten verricht te hebben dook toch die ene vraag weer op: ‘Doe ik nou echt wat ik leuk vind? En past dit eigenlijk wel echt bij mij?’
Ik miste iets, maar wat dit precies was wist ik niet. Wel trok mij het organiseren, het regelen en het toewerken naar een mooi resultaat. Iets wat mooi samenkomt bij het produceren van televisieprogramma’s. Daarom ging ik meelopen bij TALPA, wat ontzettend leuk was, alleen ook daar miste nog iets.

Dat ‘iets’ werd opgevuld toen het Sprekershuys op mijn pad kwam. DIT WAS HET! Een perfecte combinatie van alle dingen die ik leuk vind, waar ik achter sta en waarbij ik mijn kwaliteiten kan benutten. Ik kan nu dus met een gerust hart zeggen: ik doe echt wat ik leuk vind en dit past echt bij mij. En ja, dat betekent ook dat je dingen moet laten die niet bij je passen, zoals in mijn geval het dragen van croptops.
Nu rest alleen nog de vraag: doe jíj wat je echt leuk vindt en wat bij jou past?