Patronen van bedrog door Willem Middelkoop

Maartje Ijzerman
Door Maartje
14 november
Willem Middelkoop Inhuren als spreker bij het sprekershuys

Willem Middelkoop (1962) is oprichter van het Commodity Discovery Fund en publicist. Daarnaast is hij een veelgevraagd spreker en columnist. Hij verwierf landelijke bekendheid als marktcommentator bij RTLZ en als regelmatige gast van 'De Wereld Draait Door' en 'Pauw & Witteman'.

Lezing Willem Middelkoop

Op maandagavond 12 november 2014 geeft Willem Middelkoop een lezing op de Universiteit van Delft. Een volle zaal toehoorders, bijna 900 mensen, ziet op het podium de studeerkamer van Willem Middelkoop. Het gaat deze avond met name over macht, media en internationale verhoudingen.

Willem is erg sceptisch over de berichtgeving in de massamedia over economische en politieke ontwikkelingen, maar komt tegelijk op voor de journalistieke branche waar hij zelf ook lange tijd actief in was. De journalisten staan onder enorme prestatiedruk en krijgen nauwelijks tijd en budget voor gedegen onderzoeksjournalistiek. Ook zijn er in de huidige mediawereld 10 keer zoveel persvoorlichters en spin-doctors dan journalisten. Kortom, de bestaande machtsblokken in de economische en politieke wereld sturen actief op de beeldvorming en beïnvloeden zo de dagelijkse opinie. Willem toont enkele voorbeelden waarbij de officiële lezing slechts een deel van het verhaal vertelt. Uitgebreide onderzoeksrapporten door overheidsinstanties blijken vaak in twijfel getrokken door vakexperts, maar deze kant van het verhaal wordt niet of nauwelijks belicht. De voorbeelden van Willem gaan over de financiële wereld, maar ook over rampen zoals 9/11 en MH17. Spelen er soms belangen die ervoor zorgen dat niet de onderste steen boven komt?

Gaandeweg blijkt dat de grens tussen kritische onderzoeksjournalistiek en complottheorieën niet altijd duidelijk te trekken is. Wel is overduidelijk dat de berichtgeving in ‘main stream media’ niet zo eenduidig en objectief is, als veel mensen denken. Willem erkent dat hij ook niet alle antwoorden paraat heeft, maar toont haarfijn aan dat er in specifieke gevallen sprake is van manipulatie van de informatievoorziening. Dit blijkt onder meer uit het feit dat interviews met gepensioneerden uit de financiële en politieke wereld vaak een ander beeld geven, dan de lezing die werd gegeven toen dezelfde mensen nog in functie waren. Ook nu laat Willem enkele spraakmakende voorbeelden zien, kijk bijvoorbeeld even op Google met de zoekterm ‘world banker makes stunning confession’.

Door de afwisseling in onderwerpen en de illustratie met videofragmenten, vliegt de tijd voorbij. Na een kleine twee uur mogen er vragen worden gesteld en wordt de lezing afgesloten. Na afloop zijn er veel geïnteresseerden die het nieuwe boek ‘The big reset’ kopen en laten signeren door Willem. Iedereen is deze avond aan het denken gezet over de machthebbers op het wereldtoneel en de rol van de media bij het behouden en soms zelfs beschermen van bestaande instituties. Wij wachten met spanning op het nieuwe boek waar Willem Middelkoop nu mee bezig is.