Positiviteit is de belangrijkste voedingsbodem voor geluk en voor succes!

Maartje

Na zijn studie Bestuurs- en organisatiewetenschap heeft Mark jarenlang met veel plezier gewerkt voor een adviesbureau in de gezondheidszorg en daarna voor meerdere brancheverenigingen. Toen hij zijn passie voor positiviteit had ontdekt, is hij zich volledig gaan storten op de wetenschap van de positieve psychologie.

''Alles wat je aandacht geeft, groeit. Zo simpel is het''

Positieve mindset
Afgelopen week stond er een prachtig verhaal op decorrespondent.nl[1] met als titel ‘Wie goed doet… komt nooit in het journaal (en dat is een groot probleem). Een must-read! In het verhaal wordt haarfijn uitgelegd waar we onze aandacht veelal op richten en waarom we eigenlijk heel andere keuzes zouden mogen maken. Keuzes die veel beter voor ons allemaal zijn.

Al jarenlang benadruk ik vanuit mijn passie voor positiviteit dat het oh zo belangrijk is om te blijven zien wat er goed gaat, wat er goed is en wat je zelf voor moois wil bijdragen. Onze hersenen hebben nou eenmaal de vervelende eigenschap dat negativiteit veel sneller jouw aandacht krijgt en dat het veel langer blijft hangen. Denk maar eens aan die keer dat je scherpe kritiek kreeg. Waarschijnlijk weet je nog precies wie het zei, met welke intentie, in welke situatie.

Maar weet je, gelukkig hoeven we ons hier niet bij neer te leggen. Gelukkig kunnen we zelf positieve keuzes maken en daarmee ons brein trainen om steeds meer en beter de mooie dingen van het leven te zien. Positiviteit is een keuze die je zelf kunt maken.

1. Positieve intentie
Pluk de dag. Benoem een positieve intentie voor alles waar je mee bezig gaat. En spreek ook positieve intenties naar anderen uit.

2. Positieve betekenis
Het leven is 10% wat er gebeurt en 90% hoe je hier mee omgaat. Eenieder krijgt teleurstellingen en tegenslagen te verwerken. Zorg dat je verhaal daar niet ophoudt. Leer er van en ga op zoek naar een positieve betekenis. Een betekenis die je verder brengt. Bij alles!

3. Dankbaarheid
Benoem wat goed gaat. Waar je van genoten hebt. Tel je zegeningen. Het opent je ogen voor nog veel meer moois. Je wordt er creatiever en energieker van.

4. Dromen en verlangen
Je zorgen maken is de verkeerde kant op fantaseren. Blijf je aandacht richten op wat je heel graag zou willen betekenen, realiseren. Hoe mooier je dromen, hoe sterker je verlangen.

5. Vertrouwen
Wij mensen functioneren het beste als er vertrouwen is. Individueel is dit zo. En in samenwerkingen zeker ook. Kies dus voor wat je vertrouwen geeft en verzamel dit.

6. In actie komen
Alleen positieve emoties zullen er voor zorgen dat je in actie komt. Dat je iets nieuws uit gaat proberen. Dat je uit je comfort-zone komt.

7. Focus op toegevoegde waarde
De oude Grieken wisten het al. Geluk is een mooie balans van plezier hebben en van betekenis zijn. Kijk vooral naar waar jij energie van krijgt en waar jouw toegevoegde waarde zit. En doe hier meer van.

8. Blijven groeien
Ongeacht waar je als mens op dit moment staat, je kunt je persoonlijk ontwikkelen. Je kunt blijven groeien in je positiviteit en optimisme. Je eigen groei brengt je op de mooiste plaatsen.

Alles wat je aandacht geeft, groeit. Zo simpel is het. Positiviteit is een keuze. Een keuze die mijn eigen leven enorm heeft verbeterd en blijft verbeteren. Eenvoudigweg omdat de positieve keuzes me steeds meer gelukzalige momenten opleveren en me ook zeer succesvol maken in wat ik bijdraag.

Maak keuzes voor positiviteit. Check mijn site[2], mijn Facebook-pagina[3] of Twitter-account[4] en laat je verrassen door waanzinnig mooie producten, lezingen en trainingen. Voel je vrij om te ontdekken.

~ Positiviteit is de belangrijkste voedingsbodem voor geluk en voor succes.

[1] https://decorrespondent.nl/3556/Wie-goed-doet-komt-nooit-in-het-journaal-en-dat-is-een-groot-probleem/
[2] http://www.voorpositiviteit.nl
[3] https://www.facebook.com/4positiviteit
[4] http://twitter.com/4positivite... door huysgenoot Mark Verhees