Ras-ondernemer Arko van Brakel in 5 vragen!

Maartje IJzerman

Maartje IJzerman

Arko van Brakel lachend met groene achtergrond

Arko van Brakel is een ras-ondernemer die gedreven wordt door vernieuwing en innovatie. Volgens Arko is ondernemerschap en een ondernemende manier van werken juist nu noodzakelijk. De wereld om ons heen verandert immers sneller dan ooit van een ME-conomy in een WE-conomy, terwijl exponentiële ontwikkelingen onze leef- en werkomgeving domineren.

''Ik zorg dus dat ik altijd met de juiste mindset binnen stap.''

Hij combineert wetenschappelijke inzichten met eigen ervaringen en vaak verrassende praktijkvoorbeelden. Eén ding is volgens hem zeker: de grote vraagstukken van morgen zijn niet oplosbaar met de denk-modellen van gisteren.

Wat is voor jou het leukste aan jouw vak als spreker en dagvoorzitter?
Het leukste vind ik dat mijn vak als spreker en dagvoorzitter me met een veelheid aan organisaties en mensen in contact brengt. Het is erg leuk om me steeds, zeer intensief en vaak kortstondig, volledig in te leven in de vragen en problematiek van een grote verscheidenheid aan klanten en publiek. Niet alleen krijg je op die manier een behoorlijk strategisch inkijkje in vele zakelijke keukens. Maar vooral de energie, kennis en inspiratie die dit oplevert, in combinatie met de feedback die ik ontvang, maakt me elk optreden iets beter.

Wat is jouw missie?
Mijn missie is het stimuleren van ondernemend gedrag, zodat mensen vanuit hun talenten en waarden verantwoordelijkheid nemen voor zichzelf, hun omgeving, hun organisaties en uiteindelijk onze samenleving.

Hoe zou de autobiografie van jouw leven heten?
“Ontdekkingsreis in ondernemersland”

Hoe bereid je, je voor op een optreden?
Ik zorg dat ik me voldoende inleef in de klant en het publiek en hun doelen en beweegredenen om goed beslagen op het ijs te verschijnen, maar zorg ook dat ik voldoende ruimte in mijn hoofd en programma overhoud voor improvisatie en spontane interactie. Dat lukt alleen als ik fit ben, een leeg hoofd heb en me 100% kan focussen op het moment. Ik zorg dus dat ik altijd met de juiste mindset binnen stap. Dat begin met mijn missie en met mijn volledig aanwezige zuivere intentie om bij te dragen aan de doelen van de klant.

Wat staat er nog op je bucketlist?
Staan vooral reizen die we nog gaan maken, zoals duiken bij het Great Barrier Reef, kajakken in de fjorden en naar Antartica varen… Het gevoel van vrijheid door te reizen en fysiek actief te zijn in de natuur is cruciaal voor mij om de combinatie van rust en scherpte te behouden die nodig is in mijn werk.

Arko van Brakel is in te huren als spreker, panellid, presentator, dagvoorzitter en interviewer.