Robert Bridgeman vergelijkt het verleden met de toekomst!

Maartje Ijzerman
Door Maartje
29 mei
Robert Bridgeman inhuren als spreker bij  Sprekershuys

Robert treedt op als spreker en geeft trainingen en cursussen voor particulieren, bedrijven, instellingen en topsporters. Hij is auteur van de boeken ‘Start vandaag me lichter leven’ en ‘Start vandaag met mediteren’. Zijn nieuwste boek ‘Rust’ verschijnt begin 2016.

''Mensen bewust maken en de wereld een beetje fijner maken, daar gaat het om.''

Wie is Robert Bridgeman?
Vader van twee prachtige zoons en verloofd met Monique. In mijn vrije tijd daaromheen ben ik onderzoeker die wereldwijd methoden onderzoekt die bijdragen aan bewuster leven en werken. Veldonderzoek wel te verstaan en zoveel mogelijk bij de bron, dat doe ik nu een jaar of 7. Methodes van boeddhistische scholen, advaita vedanta en kabbalisme tot NLP, positieve psychologie en hersenonderzoek. Ik ben een soort moderne meditatieleraar, sjamaan en tempelier geworden in de loop der jaren. Dat vertaal uit ik in spreken, trainingen en cursussen, voor organisaties, particulieren en topsporters.

Avonturier ben ik ook. Wel altijd in het licht van de onderzoeken. In 2014 beklom ik de Kilimanjaro in korte broek én in 48 uur, samen met ‘Iceman’ Wim Hof. Tevens ben ik auteur van 2 boeken; Start vandaag met Lichter leven en Start vandaag met mediteren, in september 2015 komt mijn derde boek Rust! uit. Ik studeerde in centra en kloosters, bij leraren en wetenschappers in Europa, Amerika, India, Nepal en Thailand en leefde 2 jaar in Vietnam waar ik samen met mijn partner Monique een bewustwordingscentrum voor experts heb gehad. We hebben duizenden mensen getraind en gecoacht. Ook ben ik als trainer en ambassadeur verbonden aan het Search Inside Yourself instituut in San Francisco, het befaamde mindfulness, emotionele intelligentie en neuroplasticiteitsinstituut dat ontstond binnen Google en Stanford University. In 2012 richtten Monique en ik ‘Bridgeman’ op. Inmiddels werken we met – naast Monique en mijzelf – 4 fantastische vaste teamleden en een groep freelance coaches/ trainers voor organisaties als SAP, Phillips, KLM en verschillende overheidsinstanties. Vanuit stichting Bridgeman foundation helpen we mensen en kinderen aan de onderkant van de samenleving en dragen we bij aan de bewustwording van de maatschappij.

Hoe kijk je naar het verloop van je carriere tot nu toe?
Ooit was alles anders. Ik heette Robert Jan Bruggeman en was directeur van een bouwdienstverleningsbedrijf waar ik 80 vaste medewerkers en zo’n twintig flexkrachten onder mij had. Daarnaast was ik eigenaar van een klein internet bedrijf met zo’n 10 betrokkenen. Ik was 30 kilo zwaarder dan ik nu ben, rookte 2 pakjes per dag en dronk lekker veel wijn. Ik was altijd bezig met meer en groter. Tot ik in 2008 binnen een paar maanden mijn functie en mijn toenmalige huwelijk kwijtraakte. Toen had ik ineens niets meer. De persoon die ik toen was, heeft dat niet overleefd. Ik ervaarde wat in het boeddhisme een ‘break through’ genoemd wordt, een soort verlichtingservaring. Mijn persoonlijkheid veranderde totaal. Binnen 6 maanden was ik 30 kilo gewicht en ego kwijt. Ik werd van een dominante materialist een aardige, sportieve en inspirerende man (al zeg ik het zelf). Gedrag, gewoonten en verslavingen verdwenen gewoon, gewenst gedrag kwam er voor terug. Ik werd op slag de persoon die ik altijd wilde zijn, die altijd verstopt had gezeten onder de conditionering die je nu eenmaal opbouwt in het leven. De authentieke Robert. Niemand begreep hoe dat kon. Mijn vrienden niet, familie niet en ik al helemaal niet. Toen dacht ik: als ik de sleutel van mijn eigen transformatie ontdek en uitvind hoe dit in vredesnaam mogelijk is dat iemand zo totaal transformeert, kan ik er anderen mee helpen. Vervolgens ben ik naar Nepal vertrokken om deze te vinden.

Waar zie je jezelf over 5 jaar?
Als internationale inspirator. We werken sinds we in Vietnam zijn gaan wonen over de hele wereld. Dat blijft en groeit alleen maar. Begin juni train ik twee dagen bij SAP in Dublin, de week erna geef ik een retreat vlakbij Barcelona. Daarnaast wil ik tegen die tijd zeven boeken hebben geschreven én vertaald in het Engels. Naar verwachting gaan we eind 2016 het theater in. Die combinatie van spreken, optreden, trainen en schrijven vind ik fantastisch. Het belangrijkste werk doen we met de stichting. We organiseren benefiet evenementen voor goede doelen, vakanties voor kinderen uit opvanghuizen en binnenkort lanceren we samen met Lex Olthof een documentaire over de industriële veeteelt, de gevolgen ervan en de alternatieven ervoor. Mensen bewust maken en de wereld een beetje fijner maken, daar gaat het om.

Geschreven door huysgenoot Robert Bridgeman