Rust!

Maartje Ijzerman
Door Maartje
01 augustus

Robert treedt op als spreker en geeft trainingen en cursussen voor particulieren, bedrijven, instellingen en topsporters. Hij is auteur van de boeken ‘Start vandaag me lichter leven’ en ‘Start vandaag met mediteren’.

''Vraag iemand hoe het gaat en het standaard antwoord is druk. ''

Net als de meeste mensen in Nederland ben jij waarschijnlijk op zoek naar rust. Je gaat er voor op vakantie naar verre oorden, je probeert het te vinden in een drankje op het terras, of je duikt de sauna in. Want het is druk in ons leven, veel te druk. We moeten de hele dag van alles van onszelf. Op tijd op afspraken zijn, presteren binnen onze werkomgeving, deadlines halen en opdrachten tot een goed einde brengen. We moeten kinderen naar school, muziekles, zwemles en drie verschillende sporten brengen. En natuurlijk contact onderhouden met alle mensen die we kennen en ooit gekend hebben. Iedereen moet ons leuk en aardig vinden en we moeten overal goed in zijn.

Wie lukt dat? Precies, dat houd geen mens vol…..of bij benadering, met je tong op je schoenen. Maar we zijn er nog niet…..want….. We moeten ook nog sporten, een eigen zaakje naast onze baan, een baantje naast onze eigen zaak en willen toch nog even die studie meepakken of die cursus doen en thuis moet alles voor elkaar zijn.

Al dat moeten maakt ons druk, heel erg druk. Vraag iemand hoe het gaat en het standaard antwoord is druk. En druk is het tegenovergestelde van rust. Druk zijn creëert heel veel gedachten en die gedachten gaan maar door, dag en nacht. Als je aan het werk bent, als je met je kinderen of kleinkinderen aan het spelen bent, als je met je partner aan het vrijen bent.

Dat je zegt: Schat, zullen we?
Nee, gaat niet lukken……. Druk, druk, druk……., morgen even agenda’s trekken?
En als je net lekker wilt gaan slapen, als je midden in de nacht naar het plafond ligt te staren omdat er iets knaagt diep van binnen. Het lijkt alsof er nooit een einde aan komt die gedachtestroom. Wat maakt het dan zo lastig rustiger aan te doen en die aanhoudende stroom gedachten uit te schakelen? Waarom kan het niet een paar tandjes minder? Waarom moet je de hele dag weten wie wat zegt op Facebook, op WhatsApp, op Twitter, in je mailbox? Moderne technologie maakt ons nog drukker dan we al waren.

We krijgen dagelijks 17 kranten aan informatie te verwerken Schatten wetenschappers. Al die input, al die informatie, al die prikkels. In één week ervaren we tegenwoordig even veel prikkels en informatie als honderd jaar geleden in een heel leven. De gevolgen zijn duidelijk:

1. 88% van de Nederlanders ervaart stress volgens een onderzoek van Menzis
2. 50% van het ziekteverzuim is stress gerelateerd volgens cijfers van het ministerie van Sociale zaken.
3. En 1 op de 7 werkenden heeft burnout verschijnselen.

Wie kent er trouwens ‘niet’ iemand met een burnout? Dat bedoel ik…..iedereen heeft of kent wel iemand in zijn omgeving met aan stress gerelateerde klachten. We moeten steeds, meer, beter, sneller, mooier en we willen vooral overal van op de hoogte blijven. Alles weten! Maar onze hersenen kunnen dit helemaal niet aan!

Al veertig duizend jaar lang werken wij met hetzelfde brein, dezelfde computer. 40.000 jaar geleden kwam onze soort ten tonele, de Homo Sapiens Sapiens. De mens die weet dat ie weet. De hoeveelheid te verwerken informatie is exponentieel toegenomen, terwijl de software niet is geupdate. Het is toch logisch dat als je zoveel meer input hebt en de software niet update, je systeem crasht! Neem bijvoorbeeld smartphones. een fantastische technische revolutie. Eindelijk zijn we altijd bereikbaar, hebben we een breed scala aan toepassingen altijd en overal bij de hand en kunnen we altijd en waar we ook zijn berichtjes beantwoorden. Op ons werk,in de trein, in de wachtkamer, in de bus, op de fiets, achter het stuur, tijdens het eten, als we televisiekijken, direct na de seks, tijdens het spelen met onze kinderen, als we met vrienden uit eten zijn.

Altijd en overal. Fantastisch toch?
In de jaren ‘50 en ‘60 al was de krant in openbare gelegenheden een bedreiging voor rust en sociale omgang. De smartphone is de verduizendvoudiging ervan. In treinen en bussen, op stations en in wachtkamers heerst de smartphone. Aan eettafels van gezinnen is een strijd gaande tussen ouders en kinderen om het gebruik ervan. Vaak omdat kinderen en jongeren verslaafd zijn, meestal omdat de ouders dat ook zijn. Vreemd is het niet. De ‘handige’ smartphone is onze mailbox, social media- manager en berichtenservice met vrienden en familie.

Daarnaast is het een camera, fototoestel, en navigatiesysteem. En dan heb ik het nog niet over de enorme hoeveelheid handige apps en spelletjes die we tot onze beschikking hebben. De gemiddelde elfjarige in ons land kijkt uren per dag op zijn of haar telefoon. Onlangs hoorde ik dat mijn nichtje, toen ze haar telefoon vergat mee te nemen op vakantie, 3000 WhatsApp-berichtjes had gemist. 3000!!! En ze was maar een weekje weg! En kinderen van die leeftijd hebben niet de behoefte om terug te kijken wat ze hebben gemist, maar ik weet zeker dat jij direct al die berichtjes was gaan berichtjes lezen, uit angst iets te missen.

Onnoemelijke hoeveelheden informatie en prikkels worden dagelijks op deze manier het brein in gedownload en creëren dikke wolkendekken van gedachten en emoties. Niets of niemand houdt ons tegen, we willen alleen maar meer informatie, meer prikkels, meer input. Facebook is erop gebouwd, miljoenen mensen zitten elke avond omlaag te scrollen en te scrollen en te scrollen. Steeds verder omlaag. Verslaafd zijn we, intens verslaafd. En het jammere is, het gaat ten koste van ons geluk. Wellicht is dit een mooi moment om het iets rustiger aan te gaan doen. Installeer een app waardoor je bepaalde delen van de dag gewoon even niet bereikbaar bent. Ga mediteren, sporten, open je mail op vaste tijdstippen. Kortom er is genoeg mogelijk om de druk op je brein wat te verminderen.

Wat je daarvoor terug krijgt? Levenskwaliteit, geluk, plezier om maar wat te noemen. Of dat het waard is laat ik aan jou over. Robert Bridgeman is auteur van het boek Rust! Hij is voormalig HR directeur en richtte in 2010 Bridgeman Academy op. Dit opleidingsinstituut leidt coaches en Mindfulness/ emotionele intelligentietrainers op. Robert is als internationaal trainer verbonden aan Google’s Search Inside Yourself programma en is auteur van in totaal 4 boeken. Hij traint wereldwijd managers, corporates, en topsporters in mindfulness, emotionele intelligentie en mentale kracht zodat zij hun potentieel zo volledig mogelijk kunnen benutten.Geschreven door huysgenoot Robert Bridgeman