Start met Wauw!

Maartje IJzerman

Maartje IJzerman

Begin met Wauw! Durf gas te geven vanuit jouw drive en laat je enthousiasme, authenticiteit en commitment een inspiratie zijn voor anderen. Goede kans dat ze naar je luisteren, zullen volgen en willen helpen om je ambitie om te zetten in realiteit

Het is de authenticiteit, de energie en het commitment waarmee de ‘wauw’ gevuld wordt die zorgt voor de inspiratie en volharding naar succes.

U heeft vast wel van het boek gehoord met de titel ‘Start with Why’ van Simon Sinek, waarin hij op inspirerende wijze aangeeft dat het niet gaat om ‘wat’ je doet maar ‘waarom’ je het doet. Dat ‘het waarom’ de ontsteking vormt voor het hoe en het wat je doet. Prima boek. Aanrader. En toch..

Volgens mij vragen veel (succesvolle) ondernemers zich niet eerst af waarom ze ergens mee beginnen. Ze beginnen met ‘wauw’. Een gaaf idee dat energie geeft en waarvan je van te voren helemaal niet bewust uitzoekt waarom je dat zo nodig wilt. Je weet sowieso zeker dat je het wilt. De vonk voor de ‘why’ is de ‘wauw’. De drive en het enthousiasme zijn de werkelijke gangmakers.

Denk je echt dat de ‘Wright Brothers’ een uitgebreide ‘why-analyse’ gedaan hebben voordat ze zich in het vliegavontuur stortten? De drang en het enthousiasme om te vliegen, sloeg over de mensen die hen hierbij geholpen hebben.

Het is de authenticiteit, de energie en het commitment waarmee de ‘wauw’ gevuld wordt die zorgt voor de inspiratie en volharding naar succes. ‘Why’ is zeker niet onbelangrijk. Het blijft echter een rationalisatie die volgt op een door emotie gedreven ‘wauw’. Martin Luther King zei inderdaad niet ‘‘I have a plan’’, maar ‘’I have a dream’’. Deze droom was voor hem zo echt en zijn commitment zo sterk, dat het hem lukte om op 28 augustus 1963 een kwart miljoen mensen op de been te brengen voor gelijke burgerrechten. Zonder de communicatiemiddelen die ons nu ter hand staan.

Wat hebben succesvolle leiders en ondernemers gemeen? Daar zijn boeken over vol geschreven. Wat ze in ieder geval delen is een diepgaand commitment waar ze voor staan en gaan. En het enthousiasme en de authenticiteit waarmee ze dit uitdragen.
Een heel ander voorbeeld dichter bij huis. Zijn succes begon 1995. Na een romantisch weekend in Brugge met zijn vriendin Valérie schreef hij het nummer ‘Het is een nacht…’

Guus Meeuwis staat 20 jaar later in the Royal Albert Hall te rocken Een van zijn uitspraken: ‘’Ik heb het lef om dicht bij mezelf te blijven. Ik maak wat ik zelf graag wil horen. Als dat lukt vervult me dat met trots. Het is een zegen om vast te stellen dat jouw idee van wat mooi is, door anderen wordt gedeeld en opgepakt. Dan klopt het dus wat we doen.’’

Begin met Wauw! Durf gas te geven vanuit jouw drive en laat je enthousiasme, authenticiteit en commitment een inspiratie zijn voor anderen. Goede kans dat ze naar je luisteren, zullen volgen en willen helpen om je ambitie om te zetten in realiteit.

Geschreven door: Jan van Setten