Zwijgen is zilver, spreken is goud | Jacques Brinkman

Daniëlle profiel
Door Daniëlle
07 april
Spreker en presentator Jacques Brinkman is gespecialiseerd in de thema's sport en motivatie

Huysgenoot Jacques Brinkman heeft een blog geschreven over teamwork binnen een onderneming, hoe optimaal dat kan zijn en wat de gevolgen daarvan zijn.

Zwijgen is zilver, spreken is goud

Uitgeschakeld voor de beker, uitgeschakeld in Europa. Voor Ajax rest niets anders dan de landstitel. De druk is groot. AZ, Feyenoord en PSV zijn geduchte concurrenten. Maar het grootste ‘gevaar’ komt uit de Ajax-kleedkamer zelf. Hoe veilig is die kleedkamer. Kunnen spelers en staf alles open en eerlijk tegen elkaar zeggen zonder verwijtende blikken na afloop.

In de wedstrijd Heerenveen-Ajax was de verbale strijd tussen aanvoerder Dusan Tadic en Sergiño Dest tekenend voor de huidige teamdynamiek van Ajax. Tadic vond dat Dest zijn rest verdediging niet op orde had en vertelde hem dat helder en duidelijk. Dest gaf een weerwoord en daar was de Ajax-aanvoerder niet van gediend. Emotioneel en met een felle, agressieve blik stond Tadic neus aan neus tegenover de 19-jarige relatief onervaren Dest. Het was smullen voor de media. Het was crisis bij Ajax met een grote C en de ideale aanleiding dit incident uit te vergroten.

Het bleek wel de ommekeer in de wedstrijd en Ajax won, onder meer door twee prachtige doelpunten van Tadic met 3-1 van Heerenveen. Incidenteel kunnen dit soort uitbarstingen tot resultaat leiden, maar op de lange termijn zeker niet. Voor keiharde confrontaties tussen spelers onderling of spelers en staf, is de kleedkamer de plek. Eenmaal op het veld draait het om ‘je ding doen’ en moeten spelers elkaar zo nu en dan opeen positieve manier corrigeren.


Topsport is de krachtige metafoor, ook voor jouw bedrijf. Medewerkers die alles open kunnen en durven zeggen binnen de muren van een veilige, denkbeeldige kleedkamer. Dat zijn de winnende teams die plezier, passie en eenheid uitstralen. Eenmaal buiten, dan is het oppassen geblazen in de boze buitenwereld van roddels en intriges.