De beste speech van Nederland!

Maartje Ijzerman
Door Maartje
30 september

Erik Mathlener is een business storyteller. Hij leert organisaties verhalen te gebruiken in waardevolle communicatie. Daardoor wordt vertrouwen vergroot, gaat samenwerking soepeltjes en wordt het een feest om te werken. Wat dat doet met de winstgevendheid is duidelijk.

Een doosje Wasco
Dat is wat ik als 8-jarig jongetje won met een kleurwedstrijd. Ik weet nog goed dat ik zo enorm opgewonden en blij was. Ik had potverdorie een prijs gewonnen! De eerste keer in mijn leven dat ik de beste was en dat dat beloond werd met wasco-krijtjes. De blijdschap was enorm groot. Ik voel de gloed weer in mijn buik als ik het opschrijf.

Wij sprekers zijn ook maar gewone mensen
Net als iedereen willen we de snelste zijn. Of de sterkste. De beste. Het gaat ons dan niet eens om de prijs, maar eerder om de erkenning, de roem en in de spotlight het applaus ontvangen. Ja toch? Ook wij willen dolgraag in een competitie onze kunst demonstreren. Toch was dat niet de reden waarom we bij PSA Holland een speechtoernooi wilden organiseren. Nee, daar hadden we totaal andere redenen voor.

Leren van de Beste Speech van Nederland
De eerste reden is dat we dolgraag onderzocht willen zien waardoor het komt dat bij de ene presentatie de zaal te klein is, terwijl bij de andere het publiek na een kwartier in slaap is gesukkeld. Van die lessen kunnen we allemaal leren en beter worden – en tegen degene die dat niet nodig vindt zeg ik: dan mag jouw speech niet ontbreken in de wedstrijd.

Spreken is een ambacht
Ten tweede willen we laten zien dat spreken in het openbaar een ambacht is. Spreken is een vak dat je moet beheersen. Dat je leert door het enorm veel te doen, door kritisch naar jezelf te (laten) kijken, en door continu te verbeteren via peergroups, coaching en training.

Vakjury
Als je een professionele spreker bent, dan weet je dit. De Beste Speech van Nederland is speciaal voor hen die het spreken serieus nemen. Een vakjury beoordeelt de speeches en geeft een vakkundige evaluatie van de beste spreekbeurten. Het zijn echte kenners: Guido Thys, Paula Patricio, Violet Falkenburg en Piet IJssels. En om de wedstrijd nog meer reuring te geven wordt ook het publiek uitgenodigd de beste te kiezen.

Doe mee!
Vind je jouw keynote de beste? Of ben je onder de indruk van iemand anders? Laat het met de contest meedoen door in te zenden via de website www.bestespeechvannederland.nl. Daar vind je ook de criteria waar een speech aan moet voldoen om mee te kunnen dingen. Onder de inzenders wordt een mooi boekenpakket verloot.

Prijsuitreiking
Op 14 november is de prijsuitreiking tijdens een spectaculair evenement met sprekers en event organizers. Ook dat wil je niet missen vanwege het boeiende programma en de gelegenheid om te netwerken in ons sprankelende sprekersland.

Met sprekende groet,

Erik Mathlenerr