Huysgenoot Erik Mathlener geeft antwoord!

Maartje Ijzerman
Door Maartje
08 mei
Erik Mathlener boeken als Sprekers bij Sprekershuys

Erik Mathlener is een business storyteller. Hij leert organisaties verhalen te gebruiken in waardevolle communicatie. Daardoor wordt vertrouwen vergroot, gaat samenwerking soepeltjes en wordt het een feest om te werken. Wat dat doet met de winstgevendheid is duidelijk.

''Ik vind het schitterend om te zien hoe mensen ervan opbloeien en hun doelen dichterbij zien komen.''

Wie is Erik Mathlener?

Een positieve, nieuwsgierige en enthousiaste storyteller met 49 jaren levenservaring. Dat maakt dat ik met vertrouwen op het podium sta en daadwerkelijk een boodschap heb voor het publiek. Geïnteresseerd in de ander, wat zich uit in de vele vragen die ik stel. Meestal zeer persoonlijke vragen.

Waar ben je het meest tevreden over in de verloop van je carrière?

Dat ik na ruim twintig jaar ICT een ander pad ben opgegaan. In 2006 ontdekte ik het fenomeen verhalen vertellen. Sindsdien heeft het me niet meer losgelaten. Nu heb ik opnieuw fantastisch werk door verhalen in organisaties te gebruiken. Ik vind het schitterend om te zien hoe mensen ervan opbloeien en hun doelen dichterbij zien komen.

Is er iets binnen je carrière wat je graag over zou willen doen?

Dat zou ik even niet weten. Het gaat eigenlijk heel lekker zo. Natuurlijk zie ik wel dingen die ik door onwetendheid of te weinig ervaring niet slim heb aangepakt. En dat is goed, want een mens leert het meeste van zijn/haar fouten.

Wat is je leukste optreden tot nu toe en waarom?

Dat was het Schiphol-verhaal. Eén van de lounges wordt verbouwd – alle 33 winkels worden volledig opnieuw opgezet. Toen de ontwerpen van die winkels klaar waren, wilden ze het aan elkaar presenteren. Ze vroegen mij of ik een verhaal kon vertellen waar alle drie-en-dertig winkels inclusief hun unique-selling-points voorbij zouden komen. Het evenement zou een week later plaatsvinden! Vol bravour heb ik het toe gezegd.

Maar mijn hemel, dat was geen sinecure. In 45 minuten zoveel details verwerken, en er dan óók nog een meeslepend of spannend verhaal van maken? Zou me dat lukken? Dagenlang ploeteren, sparren, schrijven, wandelen en peinzen volgde. Maar hét verhaal vond ik niet. Totdat de opdrachtgever me een paar dagen voor de deadline een foto stuurde van een klok die in de lounge zou komen te hangen. En toen wist ik het.

Ze kregen hun verhaal. In het theater vertelde ik over een oude klokkenmaker die door Schiphol gevraagd was om een speciale klok bij de tijd te houden. Hij had om 10 uur ’s morgens een afspraak, maar hij was laat door toestanden op het spoor. Nu moest hij die ene klok zien te vinden. Hij liep snel over de lounge langs alle winkels, zoekend, vragend, in verwarring, tegengehouden door bewaking, tot hij uiteindelijk zijn doel bereikte. Hij was bij ‘zijn’ klok. Nee, hij wérd zijn klok.

Geschreven door huysgenoot Erik Mathlener