Organiseer jij binnenkort een evenement?

Maartje IJzerman

Maartje IJzerman

Maartje Ijzerman poserend in blauwe top bij witte achtergrond

'' Een goede spreker of dagvoorzitter kan binden, boeien, motiveren, entertainen, informeren en soms zelfs ontroeren. Waardoor? Vanwege specifieke kennis, een heldere visie maar ook door ervaring en persoonlijkheid.''

Een perfecte manier van kennisoverdracht!

Veel mensen vinden het geen pretje om een verhaal te houden voor een groep mensen. Dit is één van de redenen waarom men dit vaak uitbesteed. Een spreker of dagvoorzitter nodig je echter alleen uit als deze een toegevoegde waarde biedt voor het evenement dat georganiseerd wordt. Een goede spreker of dagvoorzitter kan binden, boeien, motiveren, entertainen, informeren en soms zelfs ontroeren. Waardoor? Vanwege specifieke kennis, een heldere visie maar ook door ervaring en persoonlijkheid.

Een goede spreker of dagvoorzitter vraagt door en onderzoekt het doel van een bedrijf. Wees daarom allereerst duidelijk over je doel. Wat wil je bereiken met je evenement? En wat verwacht je van de spreker of dagvoorzitter hierbij? Het komt voor dat bedrijven dit eigenlijk niet goed weten. Op dat moment kun je de toegevoegde waarde van een goede dagvoorzitter zien, want zij kunnen helpen duidelijk te krijgen wat je als bedrijf écht wil en wat het doel is. Welke vragen moeten beantwoordt worden en wie kan dit het beste beantwoorden? Wat is de doelgroep? Wat is de belangrijkste boodschap?

Daarnaast is het van belang te onthouden dat niemand vrolijk wordt van ellenlange presentaties. Hoe los je dit op? Wissel af door tussendoor een interview af te laten nemen in plaats van keynote. Op deze manier kan de dagvoorzitter de inhoud beter sturen, kan de tijd goed bewaakt worden en ontstaat er een afwisselend programma!

Ook is het uiteraard van belang dat een presentatie goed is, maar wanneer is hier nou eigenlijk sprake van? Goed presenteren kan op veel verschillende manieren. Een presentatie is namelijk altijd een combinatie van aan de ene kant het gebruik van presentatietechnieken, zoals een leuk begin, een heldere opbouw, etc, en aan de andere kant de persoonlijkheid en het gedrag van de spreker. Uiteraard zijn de presentatietechnieken zeer belangrijk, maar door deze mix is een presentatie per definitie uniek en dat maakt presentaties juist zo boeiend. Met een presentatie kun je over het algemeen in een vrij korte tijd veel informatie overbrengen op een unieke manier, waarbij de amusementswaarde hoog is. Een perfecte manier van kennisoverdracht!

Geschreven door: Maartje IJzerman