Maarten van der Weijden als spreker inhuren

Maarten van der Weijden als spreker inhuren

Voormalig topsporter, Olympisch Kampioen Olympische Spelen Open Water Zwemmen 10km, Financieel manager

Je doelen bereiken: hard werken, goed nadenken en veel geluk hebben!”

Biografie

Maarten van der Weijden is een voormalig Nederlands open water en marathon zwemmer en won in 2008 een gouden medaille op de Olympische Spelen in Beijing (10 km open water zwemmen). In 2001 kreeg Maarten de diagnose leukemie en zijn overlevingskansen waren gering. Na een behandeling in het ziekenhuis van een half jaar, waarbij Maarten vier chemotherapieën, operaties en een stamceltransplantatie onderging, had Maarten het geluk om te herstellen en begon in het kader van zijn revalidatie weer te zwemmen. 

In zijn jeugd was Maarten een veelbelovend zwemtalent. Als tiener deed hij mee aan Europese Jeugdkampioenschappen en in 2000 participeerde hij in het wereldkampioenschap open water zwemmen. Na zijn behandeling voor leukemie maakte Maarten zijn comeback in de nationale en internationale zwemwereld in 2003. In 2004 zwom Maarten in een recordtijd het IJsselmeer over. Hiermee zamelde hij 50.000 euro in voor KWF Kankerbestrijding. Op de Europese kampioenschappen van 2006 behaalde Maarten voor het eerst een medaille bij een titeltoernooi: hij won zilver op de 10km. Dat jaar verhuisde hij naar Eindhoven om onder begeleiding van Marcel Wouda te trainen. Maarten intensifieerde zijn trainingsregime en begon gebruik te maken van innovatieve technieken als lichttherapie en hoogtetraining om zijn kansen op succes te vergroten. Tijdens zijn comeback in 2003 had Maarten zich als doel gesteld om op een dag wereldkampioen te worden. In 2008 vervulde hij deze droom en won de 25km op de wereldkampioenschappen in Sevilla. Hier won hij eveneens een bronzen medaille op de 5km en werd hij vierde op de 10km, wat hem een startbewijs opleverde voor de Olympische Spelen van Beijing.

Op 21 augustus 2008 won Maarten het goud op de 10km open water zwemmen in Beijing. Na het winnen van het goud, realiseerde Maarten zich dat hij het hoogst haalbare doel had behaald in het open water zwemmen en besloot te stoppen. In de afscheidsspeech die hij gaf, nadat hij tot Sportman van het Jaar 2008 was gekozen, zei hij: ‘Nu ik heb kunnen laten zien wat er allemaal mogelijk is na kanker, is de cirkel rond’. Maarten begon na zijn Olympisch succes met het geven van (bedrijfs-)presentaties. In augustus 2009 verscheen zijn autobiografie 'Beter', een boek waarin hij eerlijk over de tegenslagen in zijn leven en de weg naar zijn gouden succes vertelt. Sinds maart 2010 is Maarten werkzaam als financieel manager bij Unilever, waarvoor hij van september 2013 t/m maart 2014 in Indonesië gewerkt heeft. Naast zijn werkzaamheden bij Unilever en het geven van presentaties, blijft Maarten zich inzetten als vrijwilliger van KWF Kankerbestrijding.

In 2017 deed Van der Weijden een poging om het wereldrecord 24 uur non-stop zwemmen te verbreken. Hij maakte de 24 uur vol maar slaagde er niet in om het record van 102 kilometer te verbreken. Met een nette 99,5 kilometer kwam hij erg dichtbij. Hij haalde door deze actie €8500,- op ten behoeve van onderzoek naar kanker. Ook volbracht hij in 2017 een dubbele kanaaloversteek in 19 uur en 4 minuten.

In 2018 zwom van der Weijden 102,8 kilometer binnen 24 uur. Hiermee wist hij wél het record te verbreken. En als extra schepje erbovenop zwom hij aansluitend nog 12 uur om te trainen voor de route van de Elfstedentocht.

Aan deze tocht is hij in 2018 begonnen maar heeft hij helaas wegens ziekte niet af kunnen maken. Hij haalde met deze poging 5 miljoen euro op voor onderzoek naar kanker.

In zijn presentaties stelt Maarten de vraag of succes maakbaar is en of je hier controle op kan uitoefenen. Hij zet aan tot nadenken over het leven en de sterke en minder sterke punten en hoe persoonlijke en professionele doelen behaald kunnen worden. Maarten geeft daarnaast presentaties over het bereiken van consistent en duurzaam succes. Hoe zorg je ervoor dat je succesvol wordt? Wat zijn de 'geheimen'? Maarten brengt zijn lezingen op een inspirerende, vermakelijke en persoonlijke manier. 

"Wij hebben evaluatieformulieren aan de deelnemers gegeven en jouw score was gemiddeld 4.6 op een schaal van 1 tot 5. Astronomisch hoog dus. Het is natuurlijk ook een inspirerend verhaal en de open en integere wijze waarop je het brengt geeft daar dan nog een extra dimensie aan. Ik ben zeer blij dat wij jou hebben gevraagd om je verhaal bij ons te komen vertellen." ~ Fujitsu

"Iedereen was helemaal enthousiast over het optreden van Maarten! Het ging geweldig, boven verwachting! Erg sterk was de overeenkomst met onze klant van presteren en doelen verwezenlijken. En de verhouding humor en levensverhaal waren erg goed. Prima ervaring!" ~ Communicatiebureau Wubbe

Volledige omschrijving

Profiel

Vakgebied

Omgaan met tegenslagen, ambitie/passie/gedrevenheid, doorzettingsvermogen, innovatie, gezondheid, bedrijfsleven, sport

Talen

Tarief

Op aanvraag

In te huren als

Spreker

Interview

Wat was je eerste baantje?

Ik ben 1 dag badmeester geweest (het enige ‘bijbaantje’ dat ik ooit heb gehad).

Wat is je hoogtepunt in je carriere?

Het behalen van Olympisch Goud op de Spelen in Beijing (2008, 10km open water zwemmen).

Hoe ziet je vakgebied eruit over 10 jaar?

Zwemmen: ik geloof dat er over 10 jaar nog steeds sporadisch goede Nederlandse open water zwemmers zullen zijn. Indien de open water sport zich niet snel genoeg ontwikkelt, ben ik echter bang dat deze sport snel van de Olympische agenda geschrapt zal worden. Bedrijfsleven: enkel flexibele bedrijven die structureel toegevoegde waarde leveren aan de consument en de snel veranderende samenleving, zullen stand blijven houden.

Voor wie heb je grote bewondering?

Voor mijn ouders. Jarenlang hebben ze mij in m’n jeugd in de vroege ochtend en in hun weekends naar trainingen en wedstrijden gereden. Ik leefde voor de zwemsport, maar zij net zo hard.

Wat weet niemand van je?

Ik heb hoogtevrees.

Twitter