De Dag van een Dagvoorzitter – Eva Brouwer

Maartje IJzerman

Maartje IJzerman

Eva Brouwer rood

In deze rubriek maken wij nader kennis met één van onze dagvoorzitters! Een dagvoorzitter zorgt ervoor dat een evenement vlekkeloos verloopt. Hij of zij zorgt voor interactie met de zaal, voor de verbinding tussen de sprekers en voor een rode draad in het geheel! Vandaag voelen wij huysgenoot Eva Brouwer aan de tand over de ins en outs van een dagvoorzitterschap!

Huysgenoot Eva Brouwer

In deze rubriek maken wij nader kennis met één van onze dagvoorzitters! Een dagvoorzitter zorgt ervoor dat een evenement vlekkeloos verloopt. Hij of zij zorgt voor interactie met de zaal, voor de verbinding tussen de sprekers en voor een rode draad in het geheel! Vandaag voelen wij huysgenoot Eva Brouwer aan de tand over de ins en outs van een dagvoorzitterschap!

Met wie hebben wij het genoegen?
Ik ben Eva Brouwer. Ik ben dagvoorzitter en ik heb mijn eigen bedrijf Pak je Podium, waarmee ik vrouwen leer presenteren met verve (want zeg nou zelf, er staan toch meestal meer mannen op het podium dan vrouwen.) Ik presenteerde eerder het nieuws bij RTV Utrecht.

Hoeveel events heb jij +/- mogen voorzitten?
Ik ben al jong begonnen. In mijn studententijd presenteerde ik al bandjesavonden en festivals. Dus we gaan wel naar de 200 denk ik.

Hoe pak jij de voorbereiding voor een evenement aan?
Vooral heel veel vragen en doorvragen. Wat speelt er in een organisatie? Wat is het doel van het event? Met welk gevoel moeten mensen weer naar buiten komen?

Uit al mijn gesprekken voorafgaand pluk ik ook wat pareltjes, quotes of anekdotes die ik kan gebruiken als illustratie op het podium.

Verder maak ik een draaiboek met al mijn teksten en besteed ik relatief veel aandacht aan de intro: als die staat als een huis, volgt de rest een stuk makkelijker!

Wat doe jij voordat jij het podium opgaat?
Ik ben natuurlijk in mijn dagvoorzitters-uniform gehesen: kokerjurk, hakken, mijn haar in de krul en cuecards paraat. Het is altijd een sport om te kijken of de jongens van de techniek een zenderzakje bij zich hebben, voor de microfoon. Dat is nooit het geval, dus die moet dan in je panty. 😉 Audio-visuele bedrijven zijn nog steeds heel erg gericht op mannelijke sprekers (daar kan de zender gewoon hup in de binnenzak), dus ik moet altijd checken dat vrouwen niet met kabels voorlangs, of een bochel op hun rug lopen. Verder spreek ik altijd mensen uit het publiek aan, wat ze verwachten van de dag en hopen te horen. Die informatie kan ik altijd nog gebruiken. En na een intensieve voorbereiding is het dan tijd om juist…. los te laten!

Wat vind jij de beste indeling van een programma?
Dat verschilt per keer, maar ik vind het vooral fijn als er veel interactie is. En dan niet interactie om de interactie, (“Oh, we gooien er nog een stelling in”) maar dat de mening van het publiek oprecht gewaardeerd wordt, en dat er echt geluisterd wordt. Dus altijd fijn als er gedurende de dag ruimte is om in gesprek te gaan met nieuwe mensen, en zelf aan de slag te gaan met de materie.

Wat is voor jou persoonlijk het doel op zo’n dag?
Dat de klant tevreden is en dat het publiek een waardevolle dag heeft gehad. Om stap 2 te bereiken vraag ik de klant of ik de ‘olifant in de kamer’ mag benoemen. Wat speelt er in de organisatie dat iedereen weet, maar toch spannend is om te bespreken? Dat voelt soms riskant, want dan heb je niet alles onder controle, maar het is juist heel belangrijk om op een event niet alleen maar mooi weer te spelen en een glitterkanon af te schieten, maar om je ook kwetsbaar op te stellen. Om daar vervolgens dan wel een hele sterke visie tegenover te zetten.

Welke interactieve tool gebruik jij het liefst?
Ik ben dol op de catchbox: altijd een hit!

Hoe ‘deal’ jij met lastige vragen uit de zaal?
Hier kun je in het voortraject op oefenen: wat kunnen de sprekers verwachten aan kritische opmerkingen uit de zaal? Hoe kun je daar inhoudelijk op in gaan, maar het weer wel positief ombuigen? We willen wel dat mensen zich gehoord voelen, maar het moet geen klaag-fest worden.

Wat vind jij het leukste op zo’n dag?
Het allermooiste aan mijn vak is dat ik even ondergedompeld word in een totaal andere wereld, met een andere taal, andere gebruiken. Zo leer ik zelf ook enorm veel. Je hebt steeds een ander perspectief op de samenleving.

Blijf jij altijd hangen bij de borrel?
Ik praat graag nog even na, maar na een half uur ontsnap ik uit het feestgedruis. Dan rijd ik lekker naar huis, en laat alles nog even de revue passeren.

Meer weten over Eva? Bekijk hier haar profiel!