Zelf een event presenteren als een pro? | Eva Brouwer

Maartje IJzerman

Maartje IJzerman

Eva Brouwer met boek

Maar dan wil je wel dat de spreker uit je eigen gelederen zich staande houdt tussen alle professionele presentatoren en verbale zwaargewichten! Hoe doe je dat? Waar moet je dan op letten? Want presenteren is wel een vak.

Zelf een event presenteren als een pro? Deze 10 stappen helpen je erbij!

Geschreven door: Eva Brouwer

Het is een trend in eventland: naast professionele sprekers en presentatoren, ook mensen uit de eigen organisatie het podium geven. Een waardevolle toevoeging, omdat zij de praktijk door en door kennen en persoonlijke ervaringen en vakinhoudelijke kennis delen.

Maar dan wil je wel dat de spreker uit je eigen gelederen zich staande houdt tussen alle professionele presentatoren en verbale zwaargewichten! Hoe doe je dat? Waar moet je dan op letten? Want presenteren is wel een vak.

Daarom schreef presentatiecoach en professioneel dagvoorzitter Eva Brouwer het boek ‘In 10 stappen je podium pakken. Presenteer live events als een Pro.’ Zij weet als geen ander hoe geweldig het is om op een podium te staan, en gunt anderen ook die ervaring. Maar het is natuurlijk ook spannend! Dus hoe zorg je ervoor dat je er een eclatant succes van maakt en geen hakkelend drama? Volg deze 10 stappen uit het boek:

Stap 1. Bereid je goed voor. Het meeste werk van een event zit ‘m in de voorbereiding. Die draait om twee vragen:
- Wat is het doel van het evenement?
- Waar gaat het over? Kom tot de kern van de boodschap en gebruik dat als rode draad. Die laat je de hele dag terugkomen.
Je schrijft van te voren je teksten en oefent die hardop. Dat is cruciaal om te horen hoe het klinkt. Leer de teksten uit je hoofd, maar laat ze vervolgens los: het hoeft niet letterlijk zo uit je mond te komen en je kunt inspelen op het moment.

Stap 2. Wees persoonlijk. Hoe maak je een onderwerp minder abstract? Door er een verhaal van te maken! Je bent als presentator dienstbaar aan het onderwerp, maar je mag ook je eigen persoonlijkheid laten zien. De kunst is om door moeilijk jargon heen te prikken en het onderwerp toegankelijk te maken. Het gevaar is anders dat iedereen langs elkaar heen praat. Dat doe je door zelf een concreet voorbeeld te geven bij het onderwerp en daar naar te vragen bij de sprekers.

Stap 3. Ken de zaal. Hoe ga je om met alle techniek die bij een live event komt kijken? Maak van te voren de zaal eigen, zodat je weet wat je kunt verwachten. Test van te voren hoe het geluid klinkt, zodat je gewend bent aan je eigen stem. Oefen ook met het vasthouden van de microfoon. Dat klinkt als volkomen logisch, maar het zal je verbazen hoe vaak mensen met hun armen zwaaien, mét een microfoon in hun handen. Kijk ook naar het licht en hoe je het podium optimaal gebruikt.

Hoe gebruik je een microfoon? https://www.youtube.com/watch?v=DDTQLx6uKRM&t=44s

Stap 4. Wees je zenuwen de baas. Zenuwen horen erbij. Heel eerlijk: grote kans dat je er nooit helemaal vanaf komt. Dat is OK. Zenuwen stuwen je namelijk naar een betere prestatie! Belangrijk is om ondanks de zenuwen toch zelfvertrouwen uit te stralen. Hoe doe je dat? Glimlach en open je borst en je armen. Zo stel je je open voor de zaal. Zorg ook dat je je zinnen afmaakt. Zo creëer je natuurlijke rustmomenten waarin je letterlijk en figuurlijk even op adem kan komen. Een gebrekkige ademhaling kan leiden tot de aartsvijand van het presenteren: de black-out! @#$%^&

Stap 5. Maak verbinding met het publiek. Een evenement is er natuurlijk voor de mensen in de zaal. Het gevaar is dat je zó druk bezig bent met de inhoud en de controle houden, dat je geen ruimte hebt voor spontaniteit. Maar onthoud: ieder mens wil graag gezien worden. Draai dus niet alleen zelf een verhaal af, maar stel ook vragen en kijk en luister hoe de zaal reageert. Geen tijd voor uitgebreid antwoord? Steek zelf je hand op en nodig het publiek uit dat ook te doen. Zo nodig je de zaal uit tot interactie.

Stap 6. Respecteer de tijd. De tijd bijhouden, is misschien wel de allerbelangrijkste taak van een presentator. Als je als organisator een spreker uitnodigt, voelt het wellicht onbeleefd om die zelf af te kappen. Daar ben jij als dagvoorzitter voor, als onafhankelijke partij. Geef sprekers op tijd een signaal en wees niet te terughoudend. Niets demotiverender voor de zaal als de borrel en bitterballen al in de achtergrond verschijnen, terwijl er nog geen zicht is op het einde.

Stap 7. Ga relaxed om met missers. Wat doe je als er iets misgaat? Het licht valt uit, iemand valt flauw of mensen praten er keihard doorheen. Als het afleidt van de inhoud, kun je het maar beter benoemen. Anders is het een olifant in de kamer. Reageer erop en speel ermee, maar houd de touwtjes in handen. Zaken die de kijker niet kunnen zien, hoef je NIET te benoemen. Ga dan gewoon verder alsof het erbij hoort en val je publiek er niet mee lastig.

Stap 8. Zet jezelf neer. De inhoud van een evenement gaat boven alles, maar je wil er natuurlijk ook een beetje leuk uit zien. Dat niet alleen, de juiste kleding en uiterlijke verzorging geven je zelfvertrouwen en een professionele uitstraling. Denk niet te snel ‘ze nemen me maar zoals ik ben’, want het publiek kent jou nog niet. En op het podium kun je veel meer permitteren dan daarbuiten, dus ga bij twijfel liever voor overdressed dan under.

Stap 9. Voel je waarde. Als presentator heb je geweldig werk. Het is zo leuk, je zou het bijna gratis doen. Bijna. Want wat jij doet, is een kunst en een ambacht en dat moet beloond worden. Dat kan met een geldbedrag, maar er zijn ook andere manieren hoe je waarde uitdrukt. Heb je een kans om nieuwe klanten te krijgen, professionele foto’s en videobeelden? De kans om je expertise in jouw vakgebied te tonen? Ook dat is waardevol.

Stap 10. Creëer kansen. Smaakt het presenteren naar meer? Hoe kom je aan (nieuwe) opdrachten? Daarvoor moet de wereld weten dat jij die geweldige presentator of dagvoorzitter BENT. Laat de buitenwereld weten dat jij beschikbaar bent voor opdrachten en laat ook professionele actiefoto’s van jezelf zien op social media.

Wil je zelf presenteren als een pro en hier werk van maken? Eva geeft je nu de eerste twee hoofdstukken van haar boek Cadeau. Kijk op evabrouwer.tv/start en ontvang ze direct in je inbox!

Meer weten over Eva als dagvoorzitter? Bekijk hier haar profiel!