Interview met huysgenoot Eva Brouwer

Maartje IJzerman

Maartje IJzerman

Eva Brouwer die vragend kijkt

Ik ben een Rotterdamse vrouw die via een studie geschiedenis in Utrecht, in Amsterdam terecht is gekomen. Ook ben ik een perfectionist, lolbroek, en verhalenverteller. Als presentator ga ik met flair tot de kern.

Eva Brouwer geeft antwoord op de de volgende vragen.

Wie is Eva Brouwer?

Ik ben een Rotterdamse vrouw die via een studie geschiedenis in Utrecht, in Amsterdam terecht is gekomen. Ook ben ik een perfectionist, lolbroek, en verhalenverteller. Als presentator ga ik met flair tot de kern.

Hoe combineer jij je werk met je privéleven?

Ik ben nog niet zo lang geleden moeder geworden van mijn zoontje Rijck. Het voordeel van werken als dagvoorzitter is dat je de voorbereiding zelf kunt plannen. De data zijn meestal vroeg bekend, zodat je gemakkelijk achtervang kunt regelen. Sinds ik moeder ben, probeer ik meer vooruit te werken en stel ik bepaalde zaken minder snel uit.

Hoe bereid je je voor op een optreden?

Een combinatie van de details kennen en overzicht bewaren. Aan de ene kant lees ik veel over het onderwerp. Lang niet alle informatie komt aan bod op de dag zelf, maar zo heb je een reservoir aan kennis, waar je uit kunt putten als het nodig is. Zo kun je ook sneller een discussie doorgronden. Daarnaast probeer ik ook boven de materie te staan. Wat zijn de actualiteiten, problemen of uitdagingen van de klant? Daarmee probeer ik de rode draad van de dag te bewaken.

Wat zou je nog heel graag willen leren?

Ik heb eerder de cursussen ‘Kleinkunst’ en ‘Stand-up Comedy’ gedaan. Best eng, omdat je op een hele andere manier voor het publiek staat. Het is heel persoonlijk en je kunt af gaan als een gieter. Toch helpt het ook om nog meer contact te maken met het publiek en te improviseren. Het lijkt me leuk om weer een cursus te doen. Juist om te groeien als presentator.

Je presenteert uiteenlopende evenementen, van talkshows tot politieke debatten, maar wat voor een soort evenement vind je het leukst om te presenteren?

Ik kies graag voor de vorm van een talkshow, vanwege de losse toon en interviews. Het is dynamisch en zorgt voor een fijne sfeer in de zaal. Het geeft mij ook en kick als ik gevraagd word voor een congres met een onderwerp dat mij in eerste instantie weinig zegt, en vervolgens het dan toch eigen weet te maken en de essentie weet te doorgronden. Dan ben ik wel trots op mezelf!

Hoe vond je het dat je eindigde als het beste vrouwelijke talent bij de verkiezingen: ‘Dagvoorzitter van het Jaar’?

Ik vond het een eer. Presenteren is echt een vak en het is mooi dat het aandacht krijgt. Ook is het fijn dat je gewaardeerd wordt.

Heb je altijd al talent gehad voor presenteren? Is dat iets dat je hebt, of ontwikkel je dat?

In mijn geval zat het er al vroeg in. Als peuter vroeg ik al de hele dag door aan mensen: ‘Hallo, hoe heet jij?’ Als ze geen antwoord gaven, vroeg ik: ‘waarom niet?’. Oftewel, ik was als driejarige al bezig met doorvragen. Presenteren kun je leren, door bepaalde technieken en het veel te doen. Mijn tip: als je iets presenteert, doe het dan met volle overtuiging. Je staat pas voor joker, als je zelf denkt dat je voor joker staat.

Geschreven door huysgenoot Eva Brouwer